Entisen huippu-uimarin Antti Kasvion vanha SE-aika 200 metrin vapaauinnissa meni vihdoin rikki.

Matias Koski kauhoi Windsorin lyhyen radan MM-uintien alkuerissä uuden Suomen ennätyksen. Koski ui alkuerissä varsinaisen soolosuorituksen aikaan 1.43,68. Se oli 0,46 sekuntia kovempi kuin Kasvion ennätys vuodelta 1992.

Koski eteni ajallaan komeasti finaliin. Loppukilpailussa Koski nipisti ennätyksestään vielä hitusen. Hän päätyi 200 metrin vapaauinnin finaalin seitsemänneksi ajalla 1.43,51 ja onnistui nipistämään alkueräajastaan 17 sadasosaa.

– Se meni hyvin, olen tyytyväinen. Tiesin, että muut vetää finaalissa kovempaa kuin aamulla. Ajattelin, että mitali voisi silti olla mahdollinen, vaikka ei minulla tänne oikein mitään tavoitetta ollut, Koski kertoi.

Hän jäi palkinnoilta 1,56 sekuntia ja kisasi ensimmäisessä MM-finaalissaan puhtaasti sijoituksesta. Eurooppalaisista hän oli toiseksi paras. Vain kolmen kymmenyksen parannuksella hän olisi ollut jo viides.

– Uin eri taktiikoilla tänään, aamulla oli selkeästi mielessä väliajat, ja finaalipaikan saaminen, nyt illalla keskityin enemmän itse kilpailuun ja vastaamaan muiden vauhtiin tarkkailemalla heidän menoa.

Yhdysvalloissa ei 25 metrin radalla kisata, joten Kosken edellinen noteeraus oli vuoden 2013 lyhyen radan EM-uinneista. 200 metrillä hän on kiristänyt kolmessa vuodessa vauhtia yli kuusi sekuntia. Kaksisatanen oli Windsorissa hänen päämatkansa, 100 metriä vapaata on luvassa vielä lauantaina.

– Ei minulla siitäkään ole oikein vertailukelpoista tulosta, joten en tiedä millainen aika sieltä tulee, toivottavasti pääsisin siinä uimaan vielä välieriin, Koski pohti.

Ensimmäinen Suomen ennätys 25 metrin radan taulukkoon teki häneen vaikutuksen.

– Kaikki ne Kasvion ennätykset ovat kyllä kovia aikoja, olen niitä katsellut, ja kyllä tämä on mulle kova juttu, Koski huomautti.

Vaihtorikko riskitaktiikalla

Suomen sekajoukkue koki hylkäyksen 4×50 metrin vapaauintiviestin finaalissa. Andrei Tuomola, Ari-Pekka Liukkonen, Hanna-Maria Seppälä ja Fanny Teijonsalo eivät kaihtaneet riskejä finaaliin lähtiessään, ja rohkea vaihtotaktiikka olikin lähellä tuottaa Suomen ennätyksen.

Kaikki sujui hienosti 150 metriin asti, mutta viimeinen vaihto tapahtui kuitenkin viisi sadasosaa liian nopeasti, ja näin Suomi diskattiin.

Lähde: Uimaliitto