Pituushypyn olympiavoittaja Tatjana Lebedeva kuumeni kuullessaan venäläiskolmikkoon suuntautuneista huijaussyytteistä.

Australian Bronwyn Thompson, brittiläinen Jade Johnson ja Intian Anju Bobby-George ovat lähteneet taistoon venäläistä vuoden 2004 olympialaisten mitalikolmikkoa vastaan (uutinen).

Lebedeva, Irina Meleshina ja Tatjana Kotova ottivat kolmoisvoiton naisten pituushypyssä Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004. Venäläisten taakse sijoille neljä, viisi ja kuusi jääneet Thompson, Johnson ja Bobby-George hakevat nyt maidensa yleisurheiluliitoilta tukea taistelussa, jossa venäläisten tulokset yritetään mitätöidä.

– En haluaisi edes kommentoida. Pitäisikö ihmiseltä viedä kaikki, jos hänet on kerran diskattu? Tämä on järjetöntä, Lebedeva sanoo tuohtuneena RIA Novostille.

– Kansainvälinen olympiakomitea avasi Pandoran lippaan, kun alkoi tutkimaan vanhoja näytteitä. Tämä johtaa vain ketjureaktioon, jossa kaikki syyttävät ja epäilevät toisiaan.

– On oikein säilyttää näytteitä tieteelliseen tutkimukseen, mutta kun manipuloiminen alkaa…siinä ei olympialiike voita.

Valittajien iso ongelma on, että Ateenan kisojen dopingnäytteet ovat jo vanhentuneita. Venäläiskolmikko ei antanut positiivista dopingnäytettä Ateenassa, mutta on sen jälkeen jäänyt kiinni dopingista.

Lebedevalta vietiin viime tammikuussa Pekingin vuoden 2008 olympiakisojen kolmiloikan ja pituushypyn hopeamitalit. Venäläisnainen jäi uusintatesteissä kiinni kielletyn aineen Turinabolin käytöstä. Lebedeva on valittanut CASiin eli Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

Meleshina sai huhtikuussa vuonna 2012 kahden vuoden kilpailukiellon annettuaan positiivisen dopingnäytteen testosteronista. Kotova voitti vuoden 2005 MM-kisoissa pituushypyn hopeaa, mutta antoi myös positiivisen dopingnäytteen vuoden 2013 uusintatesteissä. Kotova menetti MM-hopeansa.