25 uutta lajia ehdolla Tokion 2020 olympialaisiin – tässä mielenkiintoisimmat uutuudet

© Kuva: Getty Images

Eri lajiliitot ovat saaneet tehdä ehdotuksiaan uusiksi olympialajeiksi Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin.

Riossa 2016 kilpailtiin kaikkiaan 306 eri kilpailumuodossa, KOK ei halua kuitenkaan kasvattaa lajikirjoa yli 310:n. Näihin lukuihin on laskettu kaikkien lajien kaikki kilpailumuodot.

Insidethegames-sivusto kertoo, mitä uusia lajeja on ehdolla – niistä KOK aikanaan äänestää. Osa nykylajeista putoaa pois, yksi uhanalainen on miesten 50 kilometrin kävely, kuten hiljattain uutisoimme.

Yleisurheilulle on annettu aikaa tehdä oma ehdotuksensa huhtikuun puolivälissä pidettävän IAAF:n kokouksen jälkeen. Yli 60 huipputason kilpakävelijää on jo allekirjoittanut vetoomuksen, ettei 50 kilometrin kisaa poistettaisi ohjelmasta.

Jo viime vuonna mukaan hyväksyttiin viisi uutta lajia: baseball, karate, rullalautailu, lainelautailu sekä urheilukiipeily.

Uusia lajeja ovat ehdottaneet jousiammunta, pyöräily, uinti, koripallo, nyrkkeily, judo, nykyaikainen viisiottelu, pöytätennis, taekwondo, triathlon ja painonnosto.

Melonta, soutu ja ammunta ovat ehdottaneet uusia lajeja vanhojen tilalle.

Pyöräilyssä mukaan halutaan BMX-freestyle, joka käytäisiin ulkona puistossa.

Ehkä radikaalein uudistus tulee kansainväliseltä uintiliitolta FINA:lta. Kyse on uimahypyistä; miehet hyppäisivät 27 metristä ja naiset 20 metristä. Nykyisin 10 metriä on korkein uimahypyn muoto.

Toinen uusilaji olisi taitouinnin parikilpailu, jossa mukana olisi mies ja nainen joukkueessa. Miehiä ei ole taitouinnissa nähty olympiatasolla koskaan.

Koripallo ehdottaa uudeksi lajiksi 3×3-koripalloa eli peliä, jossa pelataan kolmella kolmea vastaan pienemmällä kentällä yhteen koriin.