Iltalehden haastattelema Krista Lahtinen kisasi vielä 2015 Suomen pyöräsuunnistuksen maajoukkueessa EM-kisoissa, kunnes 19-vuotiaan nuorukaisen nujersi harvinainen tauti.

Lahtinen on maannut kuukausia sairaalassa vuodepotilaana. Hänellä on diagnosoitu dysautonomia ja POTS (posturaalinen ortostaattinen takykardiasyndrooma), joka aiheuttaa pystyasennossa pulssin epänormaalia nousemista, mihin voi liittyä pyörtymistä, päänsärkyä, kipua ja heikotusta. Dysautonomia tarkoittaa sitä, että autonomisen hermoston toiminta on häiriintynyt.

Lahtinen kärsii jatkuvasti voimakkaista vatsakivuista, päänsärystä, pahoinvoinnista ja sykkeen heittelystä.

– Vaakataso on käytännössä ainoa, missä pystyn olemaan. Istuessakin lepopulssi huitelee yli sadassa ja verenpaineet ovat todella matalat. Jos nostan kädet pään päälle, taju lähtee, Lahtinen kuvailee inhottavaa sairauttaan.

Kävelemään Lahtinen pystyy käytännössä sen verran, että hän pääsee vessaan ja takaisin. Kaiken muun ajan hän makaa vuodepotilaana sairaalasängyssä.

POTS on yksi harvinaisista ja huonosti tunnetuista toiminnallisista neurologisista oireyhtymistä, joihin on sairastunut ainakin parikymmentä lasta ja nuorta Suomessa.

Lue Iltalehden haastattelu täältä.