Vuoden 2015 MM-kisojen miesten 110 metrin aitojen kultamitalisti Sergei Shubenkov ja samojen MM-kisojen naisten korkeuden voittaja Maria Kutshina on vapautettu dopingpannasta.

IAAF eli Kansainvälinen yleisurheiluliitto tiedotti tiistaina, että Shubenkov ja kuusi muuta venäläisyleisurheilijaa saavat osallistua kansainvälisiin kilpailuihin. Venäläiset eivät saa edustaa maataan, vaan kisaavat neutraalin lipun alla, koska Venäjän yleisurheiluliitto on yhä IAAF:n hyllyttämä.

Shubenkovin ja Kutshinan lisäksi pannasta vapautuvat seiväshyppääjä Ilja Mudrov, kävelijä Sergei Shirobokov, korkeushyppääjä Daniil Tsyplakov, seiväshyppääjä Olga Mullina ja kävelijä Jana Smerdova.

IAAF sanoo vastaanottaneensa 100 hakemusta venäläisiltä. Kymmenen hakemusta IAAF on hyväksynyt, kun taas hylättyjä on 17 tänä vuonna. Yhteensä venäläiset ovat lähettäneet jopa noin sata hakemusta.

Aiemmin IAAF on vapauttanut viisi venäläisurheilijaa dopingpannasta:

23. helmikuuta 2017: Anzhelika Sidorova (seiväshyppääjä ), Kristina Sivkova (sprintit), Aleksei Sokirski (moukari)
9. heinäkuuta 2016: Darya Klishina (pituushyppy)
1. heinäkuuta 2016: Julia Stepanova (800 metrin juoksu/1500 metrin juoksu)

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki venäläisurheilijat kansainvälisistä kilpailuista marraskuussa 2015. Syynä oli saksalaisen ARD-kanavan paljastukset Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta, jotka johtivat Maailman antidopingneuvosto Wadan jatkotutkimuksiin ja venäläisurheilijoiden pannaan.