Suomen lentopallopojat selvittivät tiensä jatkopeleihin Slovakiassa ja Unkarissa järjestettävissä alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa.

Erävoitto alkulohkon päätösottelussa Ranskalta sinetöi pelien jatkumisen viikonloppuna Unkarissa. Suomi sijoittui lopulta alkulohkossaan neljänneksi.

– Ainahan sitä toivoo enemmän voittoja, mutta eivät ne voitot tule ennen kuin töitä on tehty riittävästi sekä laadukkaasti, päävalmentaja Pertti Honkanen sanaili pelin jälkeen.

Ranskan 3-1 (25-19, 26-28, 25-18, 25-) -voitto tiesi kuitenkin sitä, että Suomi taistelee Györissa EM-kisojen sijoista 5-8. Viikonlopun otteluissa on silti panosta, sillä turnauksen kuusi parasta joukkuetta saa paikan elokuussa Bahrainissa pelattaviin tämän ikäluokan MM-kisoihin. Lisäksi seitsemäs maa pääsee mukaan heinäkuun lopussa Unkarissa järjestettäviin Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleihin.

– Toki tappion jälkeen olo on hieman pettynyt, mutta pitää muistaa tosiasia, että arvoturnauksiin pääsy suomalaisessa lentopallossa ei ole aina ollut mikään itsestäänselvyys, Honkanen muistutti.

Suomi aloitti ottelun lähes samalla seitsikolla, jolla se kaatoi keskiviikkona kisaisäntä Slovakian. Sinivalkoisten passipeliä ensimmäisessä erässä pyörittivät sekä Joona Väänänen että Anton Välimaa. Ranskan vahva hyökkäys- ja torjuntapeli pitivät heidät avauserän herrana sen puolivälistä eteenpäin.

Toisessa erässä Suomi otti Välimaan syöttövuorolla parin pinnan johtoaseman, joka kantoi aina 21 pisteeseen saakka. Erän ratkaisupalloissa suomalaisten kärsivällisyys palkittiin erävoitolla.

– Vastaanottopeliin olen suhteellisen tyytyväinen, mutta hyökkäyksessä meillä on vielä parannettavaa. Pienissä yksityiskohdissa vastustaja oli meitä edellä, Honkanen tunnusti.

Ranskan ote piti kolmannessa ja neljännessä erässä Suomea paremmin, eikä ottelun voittajasta ollut lopulta epäselvyyttä. Erävoitto paineen alla lajin suurmaalta oli kuitenkin hieno suoritus, mikä lupaa hyvää kisojen sijoituspeleihin. Suomi on ollut EM-lopputurnauksessa tasainen joukkue, jossa kaikkien panosta tarvitaan.

– Viikonloppuna pitää parantaa peliä. Aikaa harjoitteluun ei juuri ole, joten tärkein asia on olla henkisesti hyvässä vireessä. Hienoa, että päästään pelaamaan uusia ja erilaisia vastustajia vastaan. Voittoja jatkopeleistä ei oteta kuin omilla hyvillä suorituksilla. Joka tapauksessa nämä kokemukset ovat pojille arvokkaita tulevaisuutta ajatellen.

Lauantain vastustaja selviää torstai-illan viimeisten alkulohkopelien jälkeen.

Lähde: Lentopalloliitto