Vasta 18-vuotias kenialainen Celliphine Chespol on uusi estejuoksusensaatio. Hän voitti Eugenen Timanttiliigan kisan, vaikka pysähtyi kesken matkan korjaamaan piikkariaan jalkaan.

Aika oli upea 8.58,78, olympiavoittaja ja ME:n haltija Ruth Jebet jäi selkeästi taakse. Toiseksi viimeisen vesiesteen jälkeen Chespolin piikkari irtosi hieman, hän jäi korjailemaan sitä ja aikaa kului hukkaan arviolta 3-4 sekuntia. Hän kiri viimeiset 500 metriä huimaa kyytiä.

Nyt Chespol ilmoittaa tavoittelevansa ensin maailmanmestaruutta Lontoossa ja sen jälkeen uutta ME-aikaa. Alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudet hänellä jo on, nyt syntyi myös nuorten ME-aika. Jebetin ME on 8.52,78.

– En voinut uskoa aikaani, varsinkin kun piikkarini merkein irtosi. Se oli minulle pieni shokki, kertoi Chespol Daily Nationille.

– Tuntuu todella hyvältä juosta tuollainen aika ja vielä voittaa uran ensimmäinen Timanttiliigan kilpailu. Saan tästä ison itseluottamuksen Lontoon MM-kilpailuja ajatellen – ja sen jälkeen aion yrittää maailmanennätystä.

Valmentaja Gregory Kilonzo uskoo myös ajan vielä paranevan. Kilonzo valmentaa myös ME-naista Jebetiä.

– On selvää, että voimme odottaa häneltä vielä parempaa, vaikka hänen kehityksensä on ollut kovaa jo nyt.

Chespol juoksi kaksi kautta sitten 10.18,3 ja viime kesänä 9.24,73. Kauden avaus Dohassa toi ajan 9.05,70, nyt siitä lohkesi vielä seitsemän sekuntia.