Yhdysvaltain LaShawn Merritt on voittanut Eugenen Timanttiliigan eli Prefontaine Classicin 400 metrin kilpailun viisi kertaa, mutta nyt hän joutuu lauantaina koville erityisesti kahden nuoren haastajan kanssa.

30-vuotiaan jenkkikonkarin haastaa nimittäin vasta 18-vuotias botswanalainen Karabo Sibanda, joka hämmästytti yleisurheilukansaa viime vuonna Rion olympialaisissa juoksemalla viidenneksi huippuajalla 44,25. Hänestä tuli samalla ratakierroksen kaikkien aikojen nuorin olympiafinalisti.

Ennen Rioa hänen ennätyksensä oli 45,15, se parani jo välierissä aikaan 44,47.

Hämmästyttävää kyllä, toinenkin erittäin kova nuori haastaja tulee juuri Botswanasta. 20-vuotias Baboloki Thebe juoksi elämänsä ensimmäisen ratakierroksen kilpailun maan mestaruuskisoissa viime keväänä, aika oli alkuerissä 47,18. Vielä samana iltana hän hurjasteli finaalissa peräti 44,22. Tulos syntyi korkeassa ilmanalassa. Merenpinnantasolla hänen paras aikansa on 44,69.

Kiinnostavaa on sekin, että nämä huimat tulokset ovat silti Botswanan kaikkien aikojen tilastossa vasta sijoilla kaksi ja kolme. Maan ennätys on Isaac Makwalan 43,72 kaudelta 2015. 30-vuotias Makwala on kiskonut tällä kaudella 44,92, joten Lontoon MM-kilpailussa kannattaa pitää erittäin tarkkaan silmällä Botswanan 4×400 metrin viestijoukkuetta. Rion olympialaisissa Botswana oli viestin viides, vaikka kisoissa itsensä loukannut Thebe ei ollut edes mukana joukkueessa.