36-vuotias suomalainen Ilkka Jarva on valittu Tshekin maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi. Tshekin liiton tiedotteen mukaan Jarva tulee viettämään vuodessa 150 päivää urheilijoiden kanssa.

Jarva suunnittelee ohjelmat, yhteisen strategian ja tuo uusia ideoita, paikalliset valmentajat ovat vastuussa päivittäisvalmennuksesta.

– Päätavoitteena on nähdä, mihin voimme päästä 2018 olympialaisissa Pyeongchangissa, haluamme sieltä hyvän tuloksen, sanoo tshekin hiihtoliiton puheenjohtaja Lukas Sacher.

– Pidemmällä tähtäimellä pyrimme saamaan vuoden 2022 olympialaisiin lahjakkaat nuoremme kuten Petr Knopin, Michal Novákin, Katka Berouskovan ja Bara Havlickovan riittävän korkealle tasolle.

Suomessa Jarva on työskennellyt pääosin juniorivalmennuksessa, hän on projektista innoissaan.

– Olen tehnyt Suomessa valmentajan töitä 13 vuotta. On todella hienoa päästä työskentelemään tshekkiläishiihtäjien kanssa. Heillä on paljon nuoria urheilijoita ja valmentajia, joten ainakin energiaa tulee riittämään, Jarva sanoo.

– Hiihdossa kova työ on ainoa tie huipulle. Haluan auttaa tshekkiläisiä hiihtäjiä ja valmentajia löytämään sen oman tiensä.

Tshekin maajoukkueessa on menossa melkoinen sukupolvenvaihdos, pitkäaikainen kiintotähti Lukas Bauer (kuvassa) lopetti uransa viime kauteen.