Suomen alle 16-vuotiaat lentopallotytöt selvittivät joulukuussa tiensä tällä viikolla Bulgariassa alkaviin EM-kisoihin. Joukkue on valmistautunut vuoden päätapahtumaan harjoittelemalla tiiviisti Kuortaneen Urheiluopistolla sekä pelaamalla tukun harjoitusotteluita.

– Valmistautuminen sekä harjoituspelit Slovakiassa ja Hollannissa ovat sujuneet hyvin. Joukkue on hitsaantunut hyvin yhteen ja henki on erinomainen. Olemme pystyneet parantamaan peliämme koko ajan. Ihan koviakin päänahkoja on harjoituspeleissä saatu – voitimme Puolan ja Hollannin saman ikäluokan joukkueet, päävalmentaja Heikki Kosonen kertoo.

Alle 16-vuotiaiden EM-kisat on tarkoitettu vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneille pelaajille. Euroopan taso jo tässä ikäluokassa on varsin korkea. Menestyminen EM-kisoissa vaatii ennen kaikkea onnistumista pelin perusasioissa.

– Kisoissa ei saa mitään helpolla – tosin ei myöskään meiltä. Lähdemme Bulgariaan luottavaisin ja iloisin mielin. Tavoitteenamme on pelata omannäköistä lentopalloa, joka perustuu hyvään vastaanottoon, kovaan syöttöön, monipuoliseen hyökkäyspeliin, loppuun asti taistelevaan puolustamiseen sekä iloiseen peli-ilmeeseen, Kosonen linjaa.

Vaikka maajoukkueryhmä leireilee paljon, tehdään perustyö kauden aikana seuroissa. Myös kannustavalla lähipiirillä on tärkeä merkitys nuoren kasvamisessa huippu-urheilijaksi.

– Tästä iso kiitos kuuluu tyttöjen taustajoukoille sekä hyvälle ja riittävän aikaisin alkaneelle tavoitteelliselle seuravalmennukselle, päävalmentaja sanoo.

EM-kisat tulevat olemaan ikimuistoinen elämys sekä joukkueelle että mukana matkustavalle kannattajaryhmälle. Tämä antaa varmasti lisäpotkua harjoitteluun.

– Sekä valmistautuminen että tulevat EM-kisat tuovat meille kokemuksia vieraista maista ja kulttuureista sekä antavat mahdollisuuden nähdä Euroopan kärjen tasoa. Samalla pääsemme luomaan kansainvälisiä kontakteja ja ystävyyssuhteita, Kosonen lisää.

EM-lopputurnaus pelataan kahdessa kuuden joukkueen alkulohkossa, joista kummastakin kaksi parasta etenee välieriin. Lohkojen kolmoset ja neloset pelaavat sijoista 5-8. Suomen kanssa Sofiassa pelattavassa alkulohkossa ovat Kreikka, Tanska, Bulgaria, Italia ja Hollanti, jota vastaan ”pikkumuikit” avaavat turnauksen perjantaina.

Suomen joukkue U16 EM-kisoihin 2017

(numero, nimi, rooli, pituus, kasvattajaseura)

1. Tiia Heikkinen, kt, 179, Mikkelin Passarit
2. Arita Ternava, kt, 178, Littoisten Työväen Urheilijat
3. Elviira Porthen, yp, 178, Liedon Parma
4. Jenna Mustonen, yp, 176, Savonlinnan Ajo
5. Linnea Kuusela, yp, 175, Ylöjärven Ryhti
6. Oona Luostarinen, lib, 172, Salon Viesti
7. Roosa Hörkkö, yp, 172, Salon Viesti
8. Inka Sairiala, lib, 171, Ylöjärven Ryhti
9. Sofia Lehto, pas, 171, PuMa Volley
10. Lotta Haapanen, kt, 170, Salon Viesti
11. Lotta Kukkonen (C), pas, 170, Salon Viesti
12. Adelia Launonen, yp, 168, Someron Pallo

Alkulohko 1 (Sofia): Suomi, Kreikka, Tanska, Bulgaria, Italia, Hollanti
Alkulohko 2 (Samokov): Belgia, Romania, Valko-Venäjä, Tshekki, Venäjä, Turkki

Ottelut:
pe 21.7. klo 20.00 Suomi – Hollanti
la 22.7. klo 17.30 Bulgaria – Suomi
su 23.7. klo 15.00 Suomi – Italia
ma 24.7. välipäivä
ti 25.7. klo 15.00 Suomi – Kreikka
ke 26.7. klo 15.00 Tanska – Suomi
to 27.7. välipäivä
pe 28.7. välierät 1-4 ja 5-8
la 29.7. sijoitusottelut 1-2, 3-4, 5-6 ja 7-8

(Lähde: Lentopalloliitto)