FBI tutkii yleisurheilun MM-kilpailujen myöntämistä Yhdysvaltain Oregonille vuodeksi 2021, kuten jo uutisoimme.

IAAF myönsi kisat Oregoniin 2015 ilman kunnon hakuprosessia, vaikka esimerkiksi Göteborg oli kiinnostunut kilpailujen järjestämisestä. Päätöksen teki käytännössä tuolloinen liiton puheenjohtaja Lamine Diack, joka on parhaillaan kotiarestissa Ranskassa kovien korruptiosyytteiden vuoksi.

BBC:n mukaan IAAF:n nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe olisi neuvotellut urheiluvälinejätti Niken edustajien kanssa kilpailujen myöntämisestä ja lobannut Diackille Oregonin valintaa. Nike on rahoittanut voimakkaasti Oregonin urheilupaikkarakentamista.

Samaan aikaan Coesta tehtiin Niken lähettiläs 120 000 euron vuosikorvauksella. Coe on jo aiemmin kiistänyt lobanneensa kisoja Oregonille millään tavalla. Hän kuitenkin luopui Niken lähettiläänä toimimisesta.

BBC palasi Eugene-kysymykseen lauantaina.

– Ensinnäkin 23 ihmistä äänesti Eugenea, Oregonia ja jokainen urheilulaji haluaa Yhdysvaltoihin. Se on myös ollut IAAF:n selkeä tavoite, että MM-kisat viedään Yhdysvaltoihin, sanoi Coe BBC:lle.

Coen mukaan myös muut USA:n kaupungit olisivat voineet hakea kisoja. Eugene haki jo vuoden 2019 MM-kisoja, jotka myönnettiin kuitenkin Dohalle, Qatarille.

– Eugene ei ollut meidän valinta, vaan se oli Yhdysvaltojen yleisurheiluliiton valinta. Eugene ja Qatar olivat kolmen äänen sisällä toisistaan. Neuvostomme päätti viedä [seuraavat MM-kisat] Yhdysvaltoihin.

Göteborgin hakua johtanut Björn Eriksson kutsui Oregonin valintaa rankaksi väärinkäytökseksi reilulle pelille.