FBI tutkii yleisurheilun MM-kilpailujen myöntämistä Yhdysvaltain Oregonille vuodeksi 2021.

IAAF myönsi kisat Oregoniin 2015 ilman kunnon hakuprosessia, vaikka esimerkiksi Göteborg oli kiinnostunut kilpailujen järjestämisestä. Päätöksen teki käytännössä tuolloinen liiton puheenjohtaja Lamine Diack (kuvassa), joka on parhaillaan kotiarestissa Ranskassa kovien korruptiosyytteiden vuoksi.

Myös Ranskan viranomaiset tutkivat asiaa.

BBC:n mukaan IAAF:n nykyinen puheenjohtaja Sebastian Coe olisi neuvotellut urheiluvälinejätti Niken edustajien kanssa kilpailujen myöntämisestä ja lobannut Diackille Oregonin valintaa. Nike on rahoittanut voimakkaasti Oregonin urheilupaikkarakentamista.

Samaan aikaan Coesta tehtiin Niken lähettiläs 120 000 euron vuosikorvauksella. Coe kiistää lobanneensa kisoja Oregonille millään tavalla. Hän kuitenkin luopui Niken lähettiläänä toimimisesta.

Göteborgin hakua johtanut Björn Eriksson kutsui Oregonin valintaa rankaksi väärinkäytökseksi reilulle pelille.

– IAAF ei ole saanut minkäänlaista ilmoitusta asiaa koskien FBI:lta tai muiltakaan viranomaisilta. Olemme tarvittaessa halukkaita auttamaan kaikkia viranomaistahoja mahdollisissa tutkimuksissa, kuten olemme jo tehneet ranskalaisten kanssa. Ryhdymme tarvittaviin toimiin, mikäli 2021 hakuprosessista paljastuu mitään väärää, IAAF tiedotti.