Suomen lentopallomiesten avausottelu Puolan EM-kilpailuissa jätti pelillisesti ilman monta kysymysmerkkiä. Mutta mikä ehkä oleellisempaa, ottelu jätti peliin paljon parannettavaa.

Se, mikä Suomen pitää ottaa mukaan lauantain Puola-otteluun, oli ottelun lopun ilme ja taistelutahto, jolla Suomi käänsi pelin voitokseen erin 3–2 (25-21, 25-22, 25-27, 22-25, 15-9).

Suomen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo valoi jo ottelun aikana joukkueeseensa uskoa palopuheillaan.

– Ei kukaan, ei mikään kaada meitä, edelleenkään, Sammelvuo sanoi ottelun kolmannen erän ensimmäisellä teknisellä aikalisällä.

Tuossa vaiheessa kaikki näytti sujuvan Suomen suunnitelman mukaan. Suomi johti erin 2–0, ja kolmattakin erää 8–5. Suomi sai erässä jo yhden ottelupallonkin, mutta Viro selvitti sen, voitti koko erän ja vielä neljännenkin.

– Tuli pieni lamaantuminen ja paniikki, kun peli ei mennytkään erin 3–0, Suomen hakkuri Lelu Ojansivu sanoi ottelun jälkeen Ylen haastattelussa.

Suomi joutui teroittamaan taistelukirveensä, ja lopulta se halkaisi Viron puolustuksen. Juuri taistelutahto miellytti Sammelvuota erityisesti.

– Me noustiin taistelemaan neljännessä erässä, ja se antoi uskoa viidenteen erään. Se näytti taas, että me ei koskaan, ei koskaan anneta periksi. Meidän pelaajat ovat sellaisia, päävalmentaja Tuomas Sammelvuo totesi Lentopalloliiton tiedotteessa.

Keskitorjuja Tommi Siirilä joutui jättämään ottelun kesken jo heti alussa luokattuaan nilkkansa. Tämän tilalle tullut Markus Kaurto pelasi erittäin vahvan ottelun, ja iski lopulta koko ottelun viimeisen pisteen.

– Aina välillä tulee pieniä vaikeuksia, mutta mikään ei meitä kaada. Olen iloinen Kaurton puolesta. Hän pelasi hyvän pelin, Sammelvuo kehaisi.

Myös vastustaja sai Sammelvuolta ylistystä.

– Viro pelasi erinomaisen ottelun. Heillä on hyvät keskipelaajat, ja yleispelaaja Robert Täht on aivan maailmanluokan pelaaja.

Suomen kapteeni Eemi Tervaportti ihmetteli otteen katoamista, mutta antoi tunnustusta myös vastustajalle sekä äänekkäälle yleisölle.

– Viro alkoi kolmannessa erässä pelaamaan, emmekä saaneet heidän peliään rikki. Meillä syöttö pehmeni ja he saivat pelin kulkemaan. Passari on heillä erinomainen ja kun aloitukset nousivat, niin hyökkäys kulki. Viro ei mitenkään yllättänyt pelillään.

– Viidennessä erässä puhuttiin, että pitää jaksaa painaa. Kun kaksi ensimmäistä erää oli tullut hienosti, niin päätettiin mennä väkisin voittoon. Silloin otetaan vaikka kaveri reppuselkään.

– Yleisö oli kyllä mahtava. Ihan niin kuin oltaisiin pelattu Helsingissä tai Tallinnassa, Tervaportti hehkutti liiton tiedotteessa.