KUORTANE. Suomen lentopallomaajoukkueen iltaharjoituksissa nähtiin tiistaina paljonpuhuva tilanne, joka kertoi oikeastaan kaiken oleellisen niin urheilujoukkueissa yleismaailmallisesti vallitsevasta hierarkiasta, kyseisen joukkueen upeasta joukkuehengestä kuin eräästä suuresta urheilijapersoonastakin.

Käynnissä oli hyvin tavanomainen kolmella kolmea vastaan -perusharjoitus. Syöttö, vastaanotto, passi, hyökkäys.

Syöttövuoroon tuli EM-kisoihin valmistautuvan maajoukkueen kokenein pelaaja, reilut 270 maaottelua tahkonnut Antti Siltala. Tämä pamautti hyppysyötöllä aivan järkyttävän pommin keskelle kenttää, suoraan joukkueen nuoren kakkosliberon Eetu Pennasen eteen. Pennasella, 24, ei ollut kertakaikkiaan mitään mahdollisuutta ehtiä nostamaan palloa peliin.

Vuodesta 2012 kesään 2016 maajoukkueen kapteenina toiminut siltala, 33, tuijotti muutaman sekunnin ajan pistävällä katseellaan suoraan Pennasta silmiin ja nyökkäsi otsanahallaan perään sanomaansa tehostaakseen: ”Poika, pallo on lattiassa. Poika, hereillä!”

Sitten Siltala repesi nauramaan ja esitteli vielä show-tyyliin Pennaselle hauistaan.

Se oli maajoukkueen toteemipaalumaiselta yleispelaajalta vankka näyttö siitä, kuka täällä on kuka. Samalla se oli hyvässä hengessä nuoremmalle polvelle annettu opetus siitä, että harjoituksissa ei voi herpaantua hetkeksikään.

Kaksi kautta näkemättä lapsia

Siltalalla, jos kenellä, on tässä joukkueessa oikeus koulia nuorempiaan. Sitkeyden ja tinkimättömyyden perikuvana tunnettu vieremäläinen oli ensimmäisen kerran A-maajoukkueen mukana jo 2003 ja pelasi ensimmäisen A-maaottelunsa 2004.

[nosto tasoitus=”vasen”]Kun olin ollut ne kaudet Venäjällä, eivätkä lapset olleet käyneet siellä kertaakaan, päätin, että jään pois Maailmanliigan joukkueista.[/nosto]

Mies lähtee nyt jo seitsemänsiin EM-kisoihinsa, ja hän oli luonnollisesti mukana myös syksyn 2014 MM-kisoissa. Lisäksi Siltala kiersi maajoukkueen mukana Maailmanliigaa joka kesä, viimeisen kerran vuonna 2015.

Sen jälkeen oli pakko tinkiä jostakin. Siltala oli pelannut kaksi kautta 2014–16 Venäjällä Jenisei Krasnojarskissa näkemättä nyt 5-vuotiaita kaksostyttäriään kausien aikana.

– Kun olin ollut ne kaudet Venäjällä, eivätkä lapset olleet käyneet siellä kertaakaan, päätin, että jään pois Maailmanliigan joukkueista. Ja oli siinä kyse myös kokonaisrasituksen vähentämisestä. Olin vetänyt 8–9 kesää niin, ettei ollut varmaan viikon taukoa, Siltala kertoo.

Nyt kahtena peräkkäisenä kesänä Siltalan rytmi on ollut aiemmista poikkeava.

– Jää vähän huiliaikaa, ehtii palautua ja hoidella vammoja. Ja ehtii olla myös perheen kanssa.

Siltala on silti ehkä joukkueen viimeinen mies, jonka omatoimisen harjoittelun tunnollisuudesta valmentajan tarvitsee kantaa huolta.

– Kroppani on sellainen, että se vaatii treeniä. Jos on treenitauko, ensimmäinen päivä on ihan kauhea, Siltala naurahtaa.

Mieluummin kesä Suomessa kuin Turkissa

Myös Maailmanliigan muuttunut formaatti on hieman himmentänyt kesäsarjan hohtoa kokeneen ammattilaisen silmissä. Suomi on nyt kahtena kesänä pelannut Maailmanliigan kakkosryhmässä.

[nosto tasoitus=”vasen”]Kun pääsee pelaamaan kaverien kanssa ja vieläpä arvokisoihin, ei ole kahta sanaa, ettenkö tulisi tänne mielelläni.[/nosto]

– Aiemmin se oli minulle henkilökohtaisesti ihan eri tason juttu, kun pääsi joka kesä pelaamaan Brasiliaa, Venäjää, Serbiaa ja muita aivan huippumaita vastaan. Edelleen Maailmanliiga on toki tärkeä näille nuoremmille, jotka tarvitsevat sentasoisia pelejä, Siltala sanoo.

Ensi kaudeksi Maailmanliiga jälleen muuttuu ja supistuu, ja Suomi on jäämässä 16 joukkueen liigan ulkopuolelle.

Muihin maajoukkuetapahtumiin Siltala lähtee kuitenkin edelleen mielellään – nykyään, jos mahdollista, jopa entistä energisempänä.

– Maajoukkueen mukana pääsee treenaamaan kunnolla, ja se toimii treeninä seurakauttakin varten. Ja kun pääsee pelaamaan kaverien kanssa ja vieläpä arvokisoihin, ei ole kahta sanaa, ettenkö tulisi tänne mielelläni.

Syksyllä Siltala aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Turkin liigan Maliye Piyangossa, jonka kotipaikka on maan pääkaupunki Ankara. Siltala on pelannut syksystä 2007 alkaen kymmenen kautta ammattilaisena ulkomailla Belgiassa, Kreikassa, Turkissa, Puolassa, Italiassa, Ranskassa, Venäjällä ja nyt uudelleen Turkissa. Ei ihme, jos Suomi vetää kesäksi puoleensa.

– Vaihtoehtona olisi olla tämäkin kaksi kuukautta ulkomailla. Täällä huolto ja kaikki muu tomii viimeisen päälle. Mieluummin sitä täällä on ja tekee hommia.