Dopingista epäillyt venäläishiihtäjät Aleksandr Legkov sekä Jevgeni Belov ovat vapautumassa kilpailupannasta.

Kansainvälisen vetoomustuomioistuin CASin päätöksestä kertoo miesten asianajaja Christof Wieschemann.

– Päätös on mullistava. Tähän mennessä yleinen mielipide on ollut, että urheilijoiden nimien esiintyminen McLarenin raportissa on ollut yksin riittävä todiste heidän osallistumisestaan tohtori Rodtshenkovin luomaan Venäjän dopingohjelmaan. Mutta näin asia ei ole, kertoo Wieschemann tiedotteessaan.

Sotshin vuoden 2014 olympialaisissa miesten 50 kilometrin maastohiihdossa kultaa voittanut Legkov ja Belov vapautuvat pitkästä kilpailukiellostaan 1. marraskuuta, mikäli heitä vastaan ei löydetä lisätodisteita dopingin käytöstä. Wieschemannin mukaan ei ole odotettua, että lisätodisteita löydettäisiin. Kaksikko on siis pääsemässä tuleviin talviolympialaisiin.

Maailman antidopingtoimisto WADAn nimeämän Richard McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan Venäjä manipuloi Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä.

McLarenin työn tuloksena kansainvälinen hiihtoliitto FIS hyllytti väliaikaisesti Legkovin, Belovin, Aleksei Petuhovin, Maksim Vylegzhaninin ja Jevgenija Shapovalovan 23. joulukuuta 2016.

Venäjä saalisti Vancouverin vuoden 2010 talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle. Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla. KOK tutkii Sotshin tapauksen ohella uudelleen myös yli tuhatta Vancouverin dopingnäytettä.