Venäjältä kantautuu käsittämättömän kova väite liittyen syytökseen maan kohutusta valtiojohtoisesta dopingohjelmasta.

Dopingpommi räjähti, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015 Richard McLarenin työryhmän paljastettua Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä. Venäläishiihtäjiä on yhä väliaikaisessa kilpailukiellossa.

Kovan väitteen esittää nyt Venäjän riippumattoman antidopingkomission puheenjohtaja Vitali Smirnov, jonka mukaan WADA olisi kääntämässä takkinsa, eikä Venäjää ei enää syytettäisi valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Väite on suorastaan käsittämätön, sillä maailman antidopingtoimisto WADA on vaatinut Venäjää tunnustamaan dopingin käytön ennen kuin Venäjä vapautetaan kansainvälisestä urheilupannasta (uutinen).

– Tapasin aiemmin McLarenin. Hän sanoi, että tiputtaisi valtioon liittyvän syytekohdan pois. Se on erittäin tärkeää, Smirnov kertoi toimittajille maanantaina RT:n mukaan.

– Jos tämä tieto on totta, on se ainoastaan tervetullutta. Olemme alusta alkaen kiistäneet edes kuvitteellisen mahdollisuuden [valtiojohtoisesta dopingohjelmasta], ja olemme vain tyytyväisiä, jos tämä on totta, kommentoi jo Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.