Venäjän varapääministeri Vitali Mutko kertoi varsin jyrkästi, ettei Venäjä tule ikinä myöntämään valtiojohtoista dopingohjelmaa.

Maailman antidopingtoimisto WADA:n nimeämä professori Richard McLarenin työryhmä päätyi raportissaan siihen, että Venäjällä on valtiojohtoinen dopingohjelma. Venäjän antidopingtoimiston RUSADA:n laboration entinen pomo Grigori Rodtshenkov kertoi niin ikään Icarus-dokumentissa, että presidentti Vladimir Putin tiesi dopingsysteemistä.

Mutko laittaa kaiken Rodtshenkovin ja jopa WADA:n piikkiin.

– Olemme samaa mieltä siitä, että Rodtshenkov itse rikkoi kaikkia lakeja ja määräyksiä sekä WADA:n käytäntöjä. Ja Rodtshenkov sai potkut, kertoo Mutko RIA Novostille.

– WADA:n täytyy kantaa vastuunsa myös Rodtshenkovista, koska WADA antoi hänelle lisenssin ja oikeuden tehdä töitä laboratoriossa. WADA kontrolloi Rodtshenkovia, ja nyt yhtäkkiä Venäjän valtio on syypää. Tästä emme ole olleet, emmekä ikinä tule olemaan samaa mieltä herra McLarenin kanssa, että Venäjällä on jonkinlainen valtiollinen dopingohjelma.

Venäjän dopingpommi räjähti, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015 McLarenin työryhmän paljastettua Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä.

WADA on vaatinut Venäjää tunnustamaan dopingin käytön ennen kuin Venäjä vapautetaan kansainvälisestä urheilupannasta (uutinen).