Venäjä haluaa dopingpaljastaja Grigori Rodtshenkovin oikeuden eteen.

Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Venäjän viranomaiset ovat ottaneet kansainväliseen poliisijärjestö Interpoliin yhteyttä Rodtshenkovin pidättämiseksi ja luovuttamiseksi Venäjälle.

Rodtshenkovia uhkaa 10 vuoden vankeus Venäjällä. Pidätysmääräyksen perusteena on korkean viran väärinkäyttö ja siitä johtuneet vakavat seuraukset. Rodtshenkov on sanonut pelkäävänsä henkensä puolesta (UUTINEN). Rodtshenkov pakeni Venäjältä marraskuussa 2015 ja on ollut FBI:n todistajansuojeluohjelmassa Yhdysvalloissa.

Rodtshenkov on Venäjän antidopinglaboratiorin entinen johtaja, joka paljasti saaneensa maan urheiluministeriöstä ohjeet peitellä venäläisten urheilijoiden järjestelmällinen dopingin käyttö. Rodtshenkov on kertonut avoimesti julkisuuteen prosessista, jossa urheilijoille laadittiin dopingohjelmat ja siitä, miten tuloksia manipuloitiin.

Venäjän dopingpommi räjähti, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti venäläisurheilijat marraskuussa 2015 Richard McLarenin työryhmän paljastettua Venäjän valtiojohtoisen ja suunnitelmallisen dopingohjelman. McLarenin mukaan Venäjä manipuloi myös Sotshin vuoden 2014 olympialaisten dopingnäytteitä.