JYVÄSKYLÄ. Jyväskylän paikallisottelut ovat jo käsite suomalaisessa futsalissa. Kahdesti kaudessa Jyväskylän Monitoimitalon valtaa lähes eteläeurooppalainen tunnelma, kun Liikunnan Riemun ja Kampuksen Dynamon kannattajat asettuvat vierekkäisiin katsomonosiin huutamaan, laulamaan ja kannustamaan omiaan.

Monesti nämä futsal-liigan runkosarjan kliimaksit ovat tarjonneet myös pelillisesti korkeatasoisen ja yllätyksellisen ottelun. Tällä kertaa näin ei käynyt. Riemun kannattajat ottivat ottelun alussa yliotteen katsomossa, mutta kentällä illan isäntäjoukkue pystyi vastaamaan KaDylle vain ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen.

KaDy sai ottelulle onnekkaan alun, kun Riemun puolustaja ohjasi pallon omaan maaliin. Riemun Elias Huhtinen tasoitti pian, mutta sen jälkeen peli kulki täysin KaDyn komennossa. Liigan suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Dynamo hurjasteli lopulta murskaavaan 10–1 (4–1) -voittoon.

– Alussa Riemu tarjosi hyvän vastuksen, kun se jaksoi puolustaa tarkasti. Me jatkoimme kuitenkin kärsivällisesti omaa peliämme, jossa jauhamme paljon kombinaatioita. Se toimi, sillä olemme treenanneet niin hyvin, että emme väsy kesken pelin, Dynamon kapteeni ja illan tehopelaaja Mikko Kytölä (2+3) mietti.

KaDysta Sergei Korsunov ja Jukka Kytölä viimeistelivät hattutempun ja Markus Rautiainen yhden osuman.

Dynamon pelissä silmiinpistävää on, että joukkue osaa ja uskaltaa syötellä vielä hyvin lähellä vastustajan maalia. Aiempina vuosina joukkueen peli on tiukoissa paikoissa mennyt maalin lähellä vähän ”puskemiseksi”.

– Nyt maltoimme pelata kombinaatioita vielä maalin edessä. Se on yksi iso aspekti, johon olemme kiinnittäneet paljon huomiota. On tärkeää, että jaksamme juosta oman syötön jälkeen mukaan hyökkäykseen, että pystymme aina tarjoamaan kolme syöttösuuntaa. Se pelityyli vaatii jalkoja, Kytölä huomautti.

Riemun kapteeni Janne Törmänen oli tietysti harmissaan murskalukemista, mutta pelaaminen äänekkään 836-päisen yleisön edessä oli kokemus, joka sai miehen hymyilemään vielä ottelun jälkeenkin.

– Loppuiko meillä sitten jalat ekan kympin jälkeen, sillä aloimme tehdä paljon virheitä. Olimme käyneet paljon läpi KaDyn tapaa liikkua ja kierrättää palloa, mutta silti olimme koko ajan askeleen jäljessä, Törmänen mietti.

Törmäsen mukaan derbyt ovat Riemun pelaajille upeita tapahtumia.

– Pudotuspelien lisäksi nämä ovat hienoimpia pelejä. Näissä on ihan oma tunnelmansa ja latauksensa, ja pelaajat saavat katsomosta lisävirtaa. Näihin myös valmistaudutaan pitkään ja huolellisesti.

Myös jälkipelit hoidetaan asianmukaisesti. Törmäsen kommentoidessa ottelua hänen takanaan valotaululla loisti mainos, jossa muistutettiin ”jälkiriemuista” läheisessä ravintolassa.

Ovatko pelaajat mukana näissä jälkiriemuissa, vai ovatko ne vain kannattajien rientoja?

– On siellä joskus ollut pelaajiakin, mutta en tiedä, onko tänään moni menossa. Mutta nekin tilaisuudet kuvastavat hienoa yhteisöllisyyttämme – sitä, että olemme yhtä suurta Riemu-perhettä, Törmänen kertoi.

Katso alta tunnelmavideoita Jyväskylän derbystä.

Harri Pirinen

@delharrio10
Futsalia Jyväskylän Monnarilla! HU!
@LiikunnanRiemu vs. @kadyfutsal tauolla 1-4.
#DERBYJKL #futsalfi #futsal

Harri Pirinen

@delharrio10
Tähän jäivät @LiikunnanRiemu'n riemunaiheet tänään, kun @kadyfutsal vei #DERBYJKL'n puhtaasti 10-1. #futsal #futsalfi

Harri Pirinen

@delharrio10
Tätä nähtiinkin sitte paljon enemmän, kun @kadyfutsal latoi 10 kaappia @LiikunnanRiemu'n yhtä vastaan. #DERBYJKL #futsal #futsalfi