Suomen kehonrakennuspiireissä kuohuu. Kehonrakennus siirtyy dopingtestauksen alaiseksi lajiksi.

Suomen Fitnessurheilu ry ilmoitti maanantaina lisäävänsä ensi vuoden alusta lähtien lajikirjoonsa kehonrakennuksen. Tähän asti kehonrakennuskilpailuja on Suomessa järjestänyt Kehonrakennusliitto ry.

Vuonna 1971 perustettu Kehonrakennusliitto ry on vastannut kehonrakennuskilpailujen järjestämisestä Suomessa liki 50 vuoden ajan. Aiemmin Suomen Fitnessurheilu ry:n vastuulla on ollut fitnesslajit.

Päätöksen myötä Suomen Fitnessurheilu ry:n järjestämistä kilpailuista tulee dopingkontrolloituja. Yhdistys kuuluu Suomen Olympiakomiteaan ja noudattaa Maailman antidopingtoimisto WADA:n ja Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n sääntöjä.

Fitnessurheilu ry:n tiedote on kuohuttanut kehonrakennuspiireissä. Kehonrakennuksen Suomen mestari Jukka Nyyssölä ei ymmärrä päätöstä.

– Asia, josta ei puhuta julkisuudessa kovinkaan avoimesti on se, että kehonrakennus on ollut aikojen alusta saakka ja on vieläkin doping-aineilla buustattu laji, Nyyssölä pohjustaa blogissaan.

– Fitnessurheilu yrittää pestä kätensä puhtoiseksi lajista, joka on aina ollut ”epäpuhdas” siirtämällä kehonrakennuksen ADT:n alaiseksi. Sinäänsä ymmärrän muutoksen, sillä tällä haetaan terveellisempää ja ”rahvaalle” sopivampaa laji-imagoa, Nyyssölä lisää.

Kehonrakentaja huomauttaa, että Suomi kulkee päätöksen myötä valtavirtaa vastaan.

– Lähes koko muu maailma ei tätä uutta tapaa kuitenkaan noudata. Kehonrakennuksessa on nimensä mukaisesti on Arnoldin (Schwarzenegger) ajoista saakka ollut kyse mahdollisimman lihaksikkaasta ja kireän ulkomuodon esittämisestä; hinnalla millä hyvänsä. Silloin suorituskykyä ja sitä kautta lihasmassaa lisäävien aineiden käyttö on ollut sallittua ja hyväksyttävää, Nyyssölä lisää.