Venäjän presidentti Vladimir Putin osoittaa syyttävällä sormella Yhdysvaltoja, joka Putinin mukaan painostaa KOK:ta eli Kansainvälistä olympiakomiteaa sulkemaan Venäjän ulos ensi helmikuun talviolympialaisista.

Putinin mukaan USA yrittää jopa vaikuttaa tällä tavalla ensi kevään Venäjän presidentinvaaleihin.

– On nähtävissä, että KOK:ta painostetaan, mutta meillä ei ole KOK:sta mitään valittamista. KOK:ssa työskentelee erittäin rehellisiä ihmisiä, mutta KOK on riippuvainen mainostajista ja TV-yhtiöistä. Nyt näille sponsoreille lähetetään yksiselitteisiä signaaleja amerikkalaisilta tahoilta. Me emme ainoastaan arvaile, me tiedämme tämän, sanoi Putin uutistoimisto RNS:n mukaan.

Putinin mukaan Venäjää ei haluta talvikisoihin oman lippunsa alla.

– Ilmassa on kaksi vaihtoehtoa: annetaan Venäjän osallistua neutraalin lipun alla tai ei päästetä heitä ollenkaan olympialaisiin. Molemmat vaihtoehdot nöyryyttävät maatamme. Jos joku luulee, että näillä olisi vaikutusta Venäjän ensi vuoden kevään presidentinvaalikampanjaan, erehtyy pahasti. Sen sijaan olympialiike kärsisi vakavan vahingon.

Kansainvälinen olympiakomitea on analysoinut uudelleen 254 venäläisurheilijan dopingnäytteet Sotshin vuoden 2014 talviolympialaisista, jossa Venäjän epäillään huijanneen. Tulokset tuodaan julkisuuteen marraskuun lopun ja joulukuun alun tienoilla (UUTINEN).

Kansainvälisen antidopingtoimisto WADAn nimeämän Richard McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan venäläisurheilijoiden näytepulloja avattiin salaa Sotshissa Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n avulla. McLarenin mukaan Venäjä siis vaihtoi näytteet puhtaisiin ennen kuin ne analysoitiin.

Venäjä saalisti Vancouverin talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle. Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla.