Kuhina venäläisurheilijoiden ympärillä lähestyvien talviolympiakisojen alla vaikuttaa nousevan jatkuvasti. The New York Times kirjoittaa, että Kansainvälisen olympiakomitea harkitsee edelleen mahdollisia rangaistuksia Venäjälle ​​dopingrikkomuksista.

Yhdysvaltalaislehden mukaan Venäjää saatetaan nöyryyttää Etelä-Korean tulevissa talvikisoissa, joissa ei esimerkiksi kuultaisi Lontoon syksyn yleisurheilun MM-kisojen tapaan Venäjän kansallislaulua. Lisäksi maan urheilijat jätettäisiin ulos avajaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea on muutenkin paineessa venäläisille langetettavien rangaistusten kanssa. Sivuston mukaan on mahdollista sekin, että rangaistukset voisivat olla jopa oletettua lievempiä.

Tilanteen tekee kinkkiseksi se, että luonnollisestikaan ja todennäköisesti maan jokainen urheilija ei ole kärynnyt saatika käyttänyt aineita. Sen vuoksi esimerkiksi Lontoon MM-yleisurheiluun kelpuutetut harvat venäläiset kisasivat neutraalin lipun alla ilman valtiotunnuksia.

– Asema on yksiselitteinen kaikille. Venäläiset eivät kilpaile neutraalin lipun alla. Tätä vaihtoehtoa ei edes harkita, maan olympiakomitean puheenjohtaja Aleksandr Zhukov oli ladannut sivuston mukaan venäläiselle R-Sportille.

Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS langetti viime vuoden joulukuussa venäläisille maastohiihtäjille Aleksandr Legkoville ja Jevgeni Beloville väliaikaiset kilpailukiellot, jotka päättyivät lokakuun lopussa. Kansainvälisen Olympiakomitean antoi kuitenkin äskettäin kaksikolle elinikäisen kilpailukiellon olympialaisiin (UUTINEN).

Tämä tarkoittaa siis sitä, että esimerkiksi kyseiset hiihtäjät voisivat kilpailla maailmancupissa, mutta eivät luonnollisestikaan olympialaisissa.

Legkovin ja Belovin lisäksi FIS käsittelee neljän venäläisurheilijan tilannetta, ja se tekee päätöksensä kaikkien kuuden urheilijan kohdalta saadessaan päätökset KOK:lta. Voi siis toisaalta olla mahdollista, että nämä kuusi venäläistä eivät hiihdä maailmancupissa tai muissa FIS:n alaisissa kisoissa.

Jos puhtaat venäläiset pääsisivät olympiakisoihin siten, että heitä ei kuitenkaan nähtäisi avajaisissa, tai etteivät he kuulisi voiton merkiksi kansallishymniään, olisi rangaistus lievähkö – vaikkakin nöyryyttävä – aiempiin ”rangaistustoiveisiin” verraten.

Kuten SuomiUrheilu on aiemmin kirjoittanut, ovat useat tahot toivoneet koko maan heittämistä ulos kisoista. Näistä tapauksista voit lukea esimerkiksi täältä ja täältä.