Emmi Peltonen, 18, edustaa Suomea naisten taitoluistelussa Pyeongchangin talviolympialaisissa vajaan kolmen viikon kuluttua.

Asia ratkesi Moskovassa käydyissä taitoluistelun EM-kilpailuissa, kun Suomelle olympialaisten maapaikan syksyllä Saksan Oberstdorfista tuonut Viveca Lindfors ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla ja sai vain 147,89 pistettä ollen kilpailussa 14:s. Peltonen luisteli 159,48 pistettä ja oli 9:s.

EM-kilpailut olivat molemmille luistelijoille viimeinen mahdollisuus antaa näyttöjä tuleviin olympiakisoihin, sillä Suomen Taitoluisteluliitto tekee tänään esityksensä kisoihin lähetettävästä urheilijasta Olympiakomitealle. Kriteerinä on kauden paras pistetulos, joka oli Peltosen jo ennen EM-kisoja luistelema 164,11.

Flunssasta kilpailun aikana kärsinyt Lindfors antoi pettymyksensä näkyä heti kilpalun jälkeen Ylen haastattelussa.

– Säännöt ovat nämä. Jos se en ole minä, joka sinne Pyeongchangiin lähtee, niin paras luistella hyvin, että mitään ilmapalloja siellä ei saa tehdä, kun se paikka on minun selkänahastani otettu. Paras mennä hyvin, Lindfors totesi.

Kova kamppailu olympiapaikasta on tuonut syksyn mittaan jännitettä nuorten luistelijoiden välille, eivätkä he ole tunnetusti ylimpiä ystäviä. Esimerkiksi Helsingissä ennen EM-kilpailuja järjestetyssä mediatilaisuudessa he eivät juuri toisilleen puhuneet.

Peltoselle olympiakisat ovat ensimmäiset. Hänestä tulee olympiaedustaja jo kolmannessa polvessa, sillä hänen isänsä Ville ja isoisänsä Esa ovat edustaneet Suomea olympialaisissa yhteensä kahdeksan kertaa.