Amerikkalainen Shaun White on yksi kaikkien aikojen parhaita lumilautailijoita. Hänen perintönsä saattaa kuitenkin olla pilalla, kirjoittaa USA Todayn toimittaja Martin Rogers.

White voitti Pyeongchangin olympialaisissa kolmannen kultansa. Mies oli halfpipen ykkönen Torinossa 2006 ja Vancoverissa 2010. Sotshissa neljä vuotta sitten hän jäi neljänneksi, mutta palasi Etelä-Koreassa takaisin kultakantaan.

31-vuotias White on lisäksi ottanut peräti 13 voittoa arvostetussa Winter X Games -kilpailussa. White on lajin uranuurtaja ja useiden mielestä kaikkien aikojen paras lumilautailija.

– Olin valmis kutsumaan tätä kaveria kaikkien aikojen suurimmaksi amerikkalaiseksi urheilijaksi talviolympialaisissa, osittain hänen kulttuurisen vaikutuksensa vuoksi. Nyt en voi tehdä niin, Rogers kirjoitti.

Whiten maine sai kuitenkin ikävän tahran vuonna 2016. Lumilautailijan rockyhtye Bad Thingsin ex-rumpali Lena Zawaideh syytti miestä seksuaalisesta häirinnästä.

Osapuolet pääsivät asiasta sopuun oikeusistuimen ulkopuolella toukokuussa 2017. Sopimuksen yksityiskohdista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Toimittaja Rogersin mukaan tuo selkkaus teki ikuisen loven Whiten maineeseen.

– Hänen olympiakultansa oli turmeltunut ja perintö kenties pilaantunut. Tällä aikakaudella, aivan oikeutetusti, seksuaalista häirintää ei voi selittää millään tavalla. Se on osa Whiten tarinaa nyt ja tulee aina olemaan, Rogers totesi.