Kanadalainen lumilautailija Mark McMorris edustaa todellista urheilullista ihmettä. 24-vuotias huippulaskija joutui viime vuoden marraskuussa karmeaan laskuonnettomuuteen, jossa hän mursi leukansa, kylkiluunsa, lantionsa ja puhkaisi keuhkonsa. Nyt mies on tuore Etelä-Korean olympialaisten slopestylen pronssimitalisti.

Olympialaisten virallisella Twitter-tilillä jaettu kuva sykähdytti urheilukansaa laajasti. Fanit jakoivat urheilutähdelle siunauksia ja kiitoksia komeista suorituksista lauantailta.

Lautailutähden viime vuoden tarina on suorastaan uskomaton. Vielä viime marraskuussa mies makasi sairaalan hengityskoneessa täysin henkihieverissä.

Edessä oli armoton kuntoutusprosessi. McMorrisin fysioterapeutti Damien Moroney kertasi muistojaan onnettomuuden jälkeisiltä ajoilta Sportsnetin haastattelussa.

– Tilanne oli se, että hän ei voinut istua, kävellä, maata, syödä tai nukkua normaalisti. Hän ei voinut nojata kädellään leukaansa. Hän ei voinut tehdä mitään, sillä kaikki sattui niin paljon.

McMorris oli tähdännyt Peyongchangin olympialaisiin jo pitkään, ja päätti taistella unelmaansa kohti kammottavasta loukkaantumisesta huolimatta. Kanadalainen myönsi, että henkinen jaksaminen oli vuoden mittaan usein koetuksella.

– En kyennyt liikkua, syödä tai puhua. Oloni oli äärimmäisen epämukava. Se oli todella syvältä. Kaikki johtui vain pienestä virheestä mäessä. Toivon joka päivä, että voisin ottaa sen takaisin. En tiedä. Ehkä se teki minusta kuitenkin vahvemman ihmisen, McMorris pohti Sportsnetin haastattelussa.

Hiljalleen McMorris kykeni palaamaan urheilun pariin. Ensin mies ei kyennyt kuin kevyeen kuntosalitreeniin. Onnekseen kanadalaislaskija pääsi palamaan laudan päälle jo tänä talvena.

Hyvä laskuvire löytyi yllättävän nopeasti. Tästä todisteena on launtaina voitettu pronssimitali miesten slopestylen finaalista. Vaatimaton McMorris ei kuitenkaan osannut hehkuttaa sankaritarinaansa liikaa.

– Ei siinä tarvitse muuta kuin ländätä niin hyvä veto, kuin pystyt. Tärkeintä on pitää hauskaa. Loppupeleissä se on vain lumilautailua. Onhan se tietenkin vakavaa hommaa, mutta muista pitää aina hauskaa, lautailustara kehotti.

SuomiUrheilun aiempi juttu McMorrisin tarinasta