Suomen olympiajoukkue saavutti Pyeongchangissa kuusi mitalia. Kisojen jälkeen on aika pohtia miten onnistuttiin ja mitä pitäisi oppia. SuomiUrheilu-sivusto oli kuulemassa kisojen tauottua Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkosken mietteitä suomalaisten menestyksestä.

Kojonkoski on erittäin tyytyväinen joukkueeseen.

-Itse olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta. Kisa on ihan hemmetin kovaa. Oman tasonsa nostaminen ei todellakaan ole helppoa. Menestystähän olympialaisiin lähetään hakemaan. Tällä kerralla se oli kuusi mitalia ja 14 pistesijaa. Meillä on 11 top kuusi sijaa. Pienellä venymisellä mitalimäärä olisi voinut olla vähän toisenlainen, hän painottaa.

Huippu-urheilujohtaja löytää myös yhden selvän syyn, miksei mitalisaalis ole toistaiseksi noussut nähtyä suuremmaksi.

– Viisi vuotta sitten, kun lähdettiin tähän leikkiin, olivat tavoitteet korkeammalla kuin missä nyt ollaan. Mutta ollaan täsmälleen samoilla resursseilla liikkeellä kuin viisi vuotta sitten. Tässä kohdassa resurssin olisi pitänyt olla kaksinkertainen, Kojonkoski täräyttää.

Hän tekee myös vertauksen Norjaan, joka nappasi kisoista peräti 39 mitalia. Siellä tilanne on miehen mukaan aivan toinen, eikä menestys ole tullut hetkessä.

-Mitä Norjassa on tapahtunut? Viimeisen kerran Suomi oli Norjaa parempi olympialaisissa 1988. Sen jälkeen perustettiin Olympiatoppen Norjaan. Se tarkoittaa toki Norjassa muutakin urheilua, mutta asioiden tekemistä se kestää todella pitkään.

Kojonkoski myös painottaa yhteiskunnalta muunlaistakin, kuin rahallista tukea urheilijoille.

-Kun heittäydyt urheilijan polulle ja menet seuraavana päivänä maitokauppaan, niin mökin mummo kysyy, että mitä sinä oikeasti teet, kun urheilet? Me ollaan vielä siinä kulttuurivaiheessa.

Haastattelija: Otto Palojärvi, Pyeongchang