Suomen olympiamitali ja jopa voitto näytti hetken aikaa todella lupaavalta naisten ampumahiihdon neljän kuuden kilometrin pätkän viestissä. Kaisa Mäkäräisen hankkima kärkisija lipesi kuitenkin nopeasti käsistä, kun Mari Laukkanen epäonnistui omassa ampumaosuudessaan.

Valko-Venäjä rynnisti lopulta voittoon, ja Suomi tipahti kauas kärjestä. Kotimaisen viestijoukkueen sijoitus oli lopulta vasta 15. sija.

Mari Laukkanen pettyi omaan suoritukseensa toden teolla. Nuori nainen avautui vuolaasti tunteistaan Yle Urheilun haastattelussa suoraan kilpailun jälkeen.

– Kyllä tässä aika isoja asioita käydään läpi. Tämä kaksiviikkoinen on ollut yksi uran vaikeimmista. Paljon haaveita ja työtä on kaatunut tähän, suomalainen kyynelehti.

Laukkanen tietää, että osa Suomen kansasta pettyi hänen ampumasuoritukseensa. Valitettavasti Suomen naisten viestipettymystä tullaan henkilöimään mitä todennäköisimmin vahvasti häneen.

– Minun suorituksiin saa olla pettynyt. Se ei satuta minua. Tämä ei varmaan minua kaada, mutta hirvittävän paljon haaveita on kaatunut. Häpeää ei urheilussa pidä tuntea, mutta sitä on tullut kannettavaksi. Se on aina ollut minun isoin mörkö. Kannan sitä paljon mukana, Laukkanen suri.

Murtunut suomalaistähti ei osannut vielä tunnekuohussaan asettaa pettymystään perspektiiviin muita suorituksia vasten.

– Ehkä voin joku päivä todeta, että tälläkin on joku merkitys, Laukkanen huokaisi.