Patrick Sjöberg hyppäsi Tukholmassa 1987 edelleen voimassa olevan korkeushypyn Euroopan ennätyksen 242.

Hypyn jälkeen Sjöbergiä ja hänen suomalaissyntyistä valmentajaansa Viljo Nousiaista ylistettiin. Taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus.

Sjöberg julkaisi 2011 omaelämäkerran ”Se, mitä et nähnyt”, jossa kertoi Nousiaisen – joka oli myös hänen isäpuolensa – käyttäneen häntä lapsena ja nuorena seksuaalisesti hyväkseen. Kirja nousi tuolloin suureksi puheenaiheeksi ja entinen korkeushyppytähti on sen jälkeen usein puhunut hyväksikäytöstä ja siitä, kuinka se hänen elämäänsä vaikutti.

Hän kertoo esimerkiksi ihmissuhteiden olleen hänelle aina vaikeita.

– Minun kanssani on ollut vaikeata elää. Epävarmuus suhteissa sai minut helposti räjähtämään kumppaneilleni. En ole ollut ikinä fyysisesti aggressiivinen, mutta olen sanonut useita kertoja pahasti ja loukannut monia ihmisiä, Sjöberg kertoo.

Hän sanoo kärsineensä itsetunto-ongelmista ja siitä, ettei pystynyt ilmaisemaan itseään ja taustaansa riittävän hyvin ennen kuin kirjoitti elämänkertansa.

Sjöberg on käynyt jo vuosia terapiassa ja on oppinut ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistään ja syitä miksi toimi aiemmin tietyllä tavalla.

Hän kertoo kuitenkin, että olisi halunnut tajuta tietyt asiat jo 20 vuotta sitten.

– Olisin säästänyt monia ihmisiä ongelmilta ja ollut loukaamatta heitä.

Lähde: Expressen