Makwan Amirkhani ottelee viimein uudelleen pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen.

UFC tiedotti vasta, että suomalaiskamppailija kohtaa amerikkalaisen nousukkaan Jason Knightin 27. toukokuuta Englannissa UFC:n Liverpoolin otteluillassa.

Kumpikin ottelija on epäilemättä jännittävästä ottelusta ja suuresta näyteikkunasta mielissään. Yksi asia antaa mittelölle kuitenkin astetta suuremmat mittasuhteet – niin Amirkhanilla kuin Knightilla on edessään pakkovoiton paikka.

Kummallakin on allaan varsin nihkeä tappio. Jos seuraavasta ottelusta ei tule voittoa, toinen kyseisistä UFC-lupauksista saattaisi hyvin saada kenkää kärkipromootion palkkalistoilta.

UFC:n maailma on varsin karu. Organisaation presidentti Dana White ei ole tunnettu kärsivällisyydestään nousevien kykyjen urakehityksen suhteen.

Vapaaottelun ykköstalossa halutaan nähdä jatkuvia tuloksia, joiden pohjalle nousukkaille voidaan rakentaa sankaritarinoita.

On fakta, että promootiossa menestyminen on nykypäivänä kiinni miltei enemmän kamppailijan markkinointiarvosta kuin urheilullisista saavutuksista. Jos tulosta häkissä ei kuitenkaan tule, kamppailulupauksille näytetään pian ovea.

Markkinointidollareiden painoarvosta raskauttavimpiin esimerkkeihin kuuluu entisen WWE-ottelijan Phil ”CM Punk” Brooksin palkkaaminen UFC:hen.

Lähes 40-vuotiaalla viihdetaiteilijalla ei ollut käytännössä mitään aiempaa vapaaottelukokemusta ennen sopimustaan lajin ykkösorganisaatioon.

Kaikki kamppailu-urheiluun vihkiytyneet tietävät, ettei showpainijalla ole mitään annettavaa kahdeksankulmaisessa häkissä. On kuitenkin totta, että WWE-legendan mainosarvo kiinnostaa suuresti hurjasta spektaakkelista pitäviä satunnaisia UFC:n seuraajia.

Toinen konkreettinen esimerkki UFC:n viihdekeskeisestä strategiasta on myös kevytsarjan maailmanmestarin Conor McGregorin kiukuttelun ja sirkustemppujen sietäminen ja jopa yllyttäminen.

Irlantilaistähti ei ole puolustanut vyötään miltei kahteen vuoteen. Sillä aikaa sarjan kovimmat MM-haastajat ovat otelleet väliaikaisesta mestaruusvyöstä.

McGregorin röyhkeä käytös ja sanavalmius takaavat kuitenkin edelleen laajan fanikunnan, joka sataa suoraan UFC:n laariin. Promootiolla ei ole ollut hätä hillitä supertähtensä toilailua.

McGregor kuitenkin rakensi kaiken nosteensa voittamalla ensin tiensä huipulle aina höyhensarjan mestaruuteen asti. Siinä mielessä irlantilainen on jo työnsä tehnyt rakentamalla itse oman nousunsa toistuvilla voitoilla.

UFC ei tunnetusti katsele pitkään ottelijalupauksia, jotka ei eivät lunasta heihin kohdistettuja odotuksia.

Siitä on varsin kirpeitä muistoja suomalaisillakin. Muun muassa lajin entiset Suomen kärkitoivot Anton Kuivanen ja Tom Niinimäki saivat kokeilla amerikkalaispromootion vauhtia muutaman ottelun verran.

Kuivanen hävisi kahdesti ja Niinimäki kolmesti. Molemmat saivat varsin nopeasti potkut, ja palasivat ottelemaan kotimaan häkkeihin.

On myös muistettava, että Amirkhani on edelleenkin vapaaottelun suuremmassa mittakaavassa suhteellisen tuntematon nimi, vaikka suomalaiset voisivat toisin luullakin miehen aktiivisen kotimaan medianäkyvyyden perusteella.

Turkulaislähtöinen kamppailija nosti itsensä suuren yleisön tietoisuuteen kansainvälisillä kentillä nappaamalla pari todella näyttävää voittoa UFC-uransa alussa.

Kyseisistä nappionnistumisista on kuitenkin jo yli kaksi vuotta aikaa, ja ne ovat alkaneet jo hiljalleen unohtua nopeasti liikkuvan lajin fanien mielistä. Viimeksi Amirkhani voitti Mike Wilkinsonin helmikuussa 2016 ja hävisi Arnold Allenille maaliskuussa 2017.

Kummatkaan ottelut eivät olleet kovin näyttäviä suorituksia. Kuten ottelutilastot näyttävät, Amirkhani on myös otellut nousevaksi UFC-lupaukseksi todella harvoin.

On selvä, että Amirkhanilla ei ole enää käytössään juurikaan markkinointiarvoa, jota hän voisi realisoida ”haippinsa” pelastamiseksi. Mies on pitänyt poikkeuksellin pitkää taukoa vapaaottelusta, vaikka on vasta UFC-uransa alussa.

Nyt turkulainen on vakuuttanut olevansa taas täynnä intoa vapaaottelua kohtaan. Hän on harjoitellut useamman kuukauden irlannissa SBG:n Dublinin salilla Conor McGregorin valmentajan John Kavanaghin alaisuudessa.

Kevään prioriteetti on selvä. Suomalaisottelijan on oltava huipputerässä, sillä vaihtoehtoja ei ole kuin yksi. Amirkhanin on pakko voittaa Jason Knight toukokuussa Liverpoolissa.

Tuukka Hyttinen, SuomiUrheilu
@HyttinenT