Liettualainen uintitähti Ruta Meilutyte, 21, on ollut lajissaan huipulla jo pitkään.

Lontoon olympialaisissa 2012 hän nappasi olympiakultaa 100 metrin rintauinnissa vain 15-vuotiaana.

Menestys ei kuitenkaan ole tullut ilmaiseksi. Hän kertoo kovien paineiden vaatineen vuosien mittaan veronsa ja sairastuneensa vuonna 2016 vakavaan masennukseen.

– Taistelen joka päivä sitä (masennusta) vastaan. Se on melkoinen mittelö. Perheeni ja ystävieni avulla olen löytänyt keinoja tulla sen kanssa toimeen ja tuntea oloni paremmaksi. Minulla on kuitenkin vielä pitkä matka parantumiseen, Meilutyte kertoo.

Sairaus oli pahimmillaan Rion olympialaisten 2016 jälkeen, jolloin hän kertoi olleensa lähellä lopettaa.

– En ollut tuolloin onnellinen ja samaan aikaan olisi pitänyt mennä elämässä eteenpäin ja tehdä hyviä tuloksia. Mietin vain mitä tekisin elämälläni, kun kaikki tuntui merkityksettömältä. En halunnut harjoitella tai nähdä ketään, Meilutyte muisteli mustaa hetkeään.

Olympialaisten jälkeen liettualainen vaihtoi valmentajaansa ja muutti lopulta Kaliforniaan, jossa tätä nykyä harjoittelee.

Meilutyte ei ole uintipiireissä ongelmansa kanssa yksin. Muun muassa olympiavoittajat Michael Phelps, Allison Schmitt ja Grant Hackett ovat puhuneet omista vaikeuksistaan. Hän kertookin masennuksesta kärsiviä urheilijoita olevan enemmän kuin monet uskoisivatkaan.

– Meidän ei pitäisi pelätä puhua siitä. Monet urheilijat ovat huolestuneita, että se kuulostaa tekosyyltä huonosti menneen kisan jälkeen. Minulle oli kuitenkin tärkeää puhua kokemuksistani, Meilutyte sanoo.

Lähde: swimswam.com