Dopingaine klenbuterolista aiemmin kärynnyt keskisarjan nyrkkeilytähti Saul ”Canelo” Alvarez teetti hiuksistaan dopingtestin Nevadan urheilukomission pyynnöstä. Testin tulos oli negatiivinen, joka kertoo Alvarezin promoottorin mielestä meksikolaisottelijan olevan syytön käryynsä.

Alvarezin promoottori Eric Gomez kertoi ESPN:lle, että negatiivinen tulos osoittaa Alvarezin selityksen dopingilla saastuneen lihan syömisestä pitävän paikkaansa. Monet epäilivät nyrkkeilytähden selitystä aiemmin todella epäuskottavaksi.

– Alusta asti, Canelo on vannonut syöneensä vahingossa klenbuterolilla saastunutta lihaa Meksikossa. Se fakta, että tämä NSAC:n vaatima hiustesti tuli takaisin negatiivisena tulisi poistaa kaikki epäilykset siitä, että hän olisi nauttinut mitään kiellettyä ainetta tarkoituksellisesti, Gomez väitti.

Meksikolaisen taustajoukkojen argumentti perustuu asiantuntijoiden näkemyksiin klenbuterolikuurin näkymisestä miehen elimistössä. Alvarez vannoi altistuneensa lääkeaineella saastuneelle lihalle vain kerran, eikä omien sanojensa mukaan ole käyttänyt klenbuterolia koskaan muulloin.

Hiusfollikkeleista otettu negatiivinen dopingtesti antaa Alvarezin väitteille jonkin verran tukea. ESPN:n saamien asiantuntijatietojen perusteella klenbuterolin pitempiaikainen käyttö olisi havaittavissa hiuksista otetuissa testeissä jopa kuuden kuukauden ajan.

Jos positiivinen tulos rajoittuisi kuitenkin vain yhteen kertaan, vihjaisi se siihen suuntaan, ettei Alvarez olisi nauttinut dopingainetta säännöllisesti.

Vaikka Alvarezin selitys dopingilla maustetusta lihasta kuulostaa suoralta kädeltä varsin päättömältä, on kyseessä aivan todellinen ongelma Meksikossa. Lihakarjan vahvistaminen steroideilla on varsin yleistä maassa.

Alvarezille langetettiin puolen vuoden kilpailukielto kärystään. Nevadan komission sääntöjen mukaan urheilijalle on annettava dopingpanna huolimatta siitä, miten kielletty aine joutui elimistöön. Vastuu puhtailla jauhoilla pelaamisesta kuuluu osavaltion mukaan täten urheilijalle.

Hiusfollikkelien testaaminen on varsin harvinaista dopingtapauksissa. Nevadan urheilukomissiolle tämä oli ensimmäinen kerta. Järjestö halusi kuitenkin selvittää juurta jaksain, mistä meksikolaisottelijan käry johtui.

– Aloitimme testit ollaksemme mahdollisimman kokonaisvaltaisia asian tutkinnassa. Tiesimme sen kuitenkin olevan todella vaikeaa asiantuntijoiden arvioiden perusteella. On hyvin hankalaa vahvistaa, onko hiuksissa klenbuterolia. Testimme kuitenkin tulivat takaisin negatiivisina, komission johtaja Bob Bennett kommentoi ESPN:lle.

Nevadan komissio ei ole ainakaan näillä näkymin muuttamassa Alvarezin dopingtuomiota suuntaan tai toiseen tuoreiden testitulosten vuoksi.

Nyrkkeilystaralla oli tarkoitus alun perin otella WBA (Super)-, WBC-, IBF-, ja IBO-MM-vöitä hallussaan pitävää Gennadi Golovkinia vastaan toukokuussa. Huippurevanssi kaatui kuitenkin meksikolaisen dopingkäryyn.

Alvarezin korvaajaksi otteluun nousi kovan luokan MM-haastaja Vanes Martirosyan. Miehet kohtaavat toisensa 5. toukokuuta Kalifornian Carsonissa.

Jos Golovkin voittaisi Martirosyanin, Alvarezin taustajoukot toivovat uusintaottelua kazakstanilaista vastaan syyskuulle. Vaikka Golovkin häviäisi MM-vyönsä, ”Canelolle” yritetään joka tapauksessa löytää uusi ottelu syksylle.