Kansainyhteisön kisojen päätöspäivänä Australian Gold Coastilla koettiin pelottavan näköinen tapahtuma, kun maratonia johtanut Skotlannin Callum Hawkins kaatui vain vajaat pari kilometriä ennen maalia.

25-vuotias Hawkins oli hankkinut itselleen selvän, noin kahden minuutin johdoaseman ja oli etenemässä kohti voittoa, kun juoksu muuttui pahannäköiseksi vaappumiseksi.

Skotti otti hetken tukea tien reunassa olevasta kaiteesta ja yritti jatkaa matkaansa, mutta muutamien kymmenien metrien jälkeen hän kaatui lyöden samalla päänsä kaiteeseen.

Hawkins makasi pitkään maassa ennen kuin sai apua tapahtumapaikalle. Parin metrin päässä oli lukuisia katsojia, jotka keskittyivät lähinnä ottamaan tapauksesta kuvia.

BBC:n tv-lähetyksen kommentaattorina toiminut entinen suurjuoksija Steve Cram kutsui ”häpeälliseksi” ettei lääkintähenkilökuntaa saatu paikalle nopeammin.

– Olen huolissani hänen hyvinvoinnistaan. Hän löi päänsä kaiteeseen, eikä ketään ole lähellä. Lääkintähenkilökuntaa pitäisi olla enemmän, Cram totesi huolissaan lähetyksessä.

Lopulta paikalle saatiin apua ja Hawkins vietiin sairaalaan tarkempia tutkimuksia varten.

Kisojen järjestäjien edustaja Mark Peters puolusti myöhemmin lääkintähenkilökunnan hidasta paikalle tuloa.

– Meidän täytyy tutkia tilanne, mutta radan joka kilometrillä ei voi olla lääkintähenkilökuntaa. Heidät on sijoitettu ammattimaisesti samalla tavalla kuin täällä juostavalla Gold Coastin maratonilla, jossa on 30 000 juoksijaa, Peters totesi BBC:n mukaan.

Kilpailu juostiin erittäin haastavissa olosuhteissa, sillä lämpötila nousi sen aikana yli 30 asteeseen.

Voit katsoa videon dramaattisista tapahtumista täältä. Kaatuminen tapahtuu videolla noin kohdassa 3.55.