Uuden Maailman antidopingtoimiston WADA:n raportin mukaan Venäjä yritti lahjoa ampumahiihtoliitto IBU:n johtajia hiljaiseksi maan urheilijoiden dopingkäryistä.

Ranskalaiset mediajätit France24 ja Le Monde uutisoivat keskiviikkona uudesta WADA:n 16-sivuisesta raportista, jonka mukaan IBU ”oli tehnyt kaikkensa varmistaakseen, ettei venäläisiä vastaan avata dopintutkintoja”.

Yksi merkittävimmistä raportin paljastuksista oli se, että Venäjälle myönnettyihin vuoden 2021 Tjumenin ampumahiihdon MM-kisoihin äänestykseen liittyi epämääräisiä taustoja. WADA:n mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa äänestykseen lahjuksilla.

WADA:n tutkinnan perusteella venäläiset olivat tarjonneet jopa 10 000 ja 25 000 euron lahjuksia useille IBU:n pomoille. Kaikki eivät tiettävästi tarttuneet tarjouksiin, mutta kisat myönnettiin Tjumenille lopulta 25 äänellä 49 kokonaisäänestä.

– Korruption päätavoitteena oli suojella venäläisiä dopingurheilijoita, raportissa kerrottiin Le Monden mukaan.

Le Monden mukaan Venäjä onnistui lahjomaan norjalaisen IBU:n presidentin Anders Bessebergin ja pääsihteeri Nicole Reschin. Uutisoimme asiasta aiemmin täällä.

WADA:n raporttia ei ole vielä julkaistu yleisölle tai medialle.

Uutisoimme jo aiemmin, että WADA teki myös kotietsinnän IBU:n Salzburgin päämajaan ja Norjan toimistoihin.