Britannian rullalautaliitto menetti huhtikuun alussa valtion urheilujärjestön Sport Englandin taloudellisen tuen. Nyt maan joukkue on vaarassa jäädä rannalle ensimmäisistä olympialaisistaan.

Rullalautailu hyväksyttiin vasta olympialajiksi. Suositun lajin huippuja nähdään ensimmäistä kertaa olympialaisissa vuonna 2020 Tokion kesäkisoissa.

Rullautailussa kilpaillaan neljässä eri tapahtumassa, joihin osallistuu 40 miestä ja 40 naista. Lautailijat kisaavat kahdessa kategoriassa: parkissa, joka koostuu erimallisista kaarista sekä street-radassa, joka rakennetaan reileistä, portaista, bokseista ja kurbeista.

Kisoissa nähdään yhteensä viisi uutta lajia, joihin kuuluvat muun muassa rullalautailu, surffaus ja baseball. Uudistuksen tavoitteena on houkutella nuorempaa yleisöä katsomaan olympialaisia.

Brittien rullalautaliiton toiminnanjohtaja James Hope-Gill kertoi Reutersille valtion tuen menettäminen olevan todella valitettava asia. Liittopomo harmitteli sitä, ettei rullalautailun potentiaalia tunnuta ymmärrettävän Sport Englandin johdossa.

– Olympialaiset ovat mahtava tilaisuus meille. Se voisi tuoda rahoitusta, resursseja, korkeampaa profiilia ja uskottavuutta.

Lajiliiton johtaja muistutti myös siitä, että monet kilpailevat maat saavat jo tukea maidensa olympiajärjestöiltä ollen sitä myöten etumatkalla olympialaisiin valmistautumisen suhteen.

– Australia, Italia, Ranska, Saksa ja jotkut Skandinavian maat saavat jo valmiiksi valtion tukia. Ranskassa heillä on 17 lautailijan joukkue, johon kuuluu myös tukihenkilöstä. He matkustavat ympäri maailmaa kehittäen todellista joukkuehenkeä, Hope-Gill kadehti.

Suomen rullalautaliitto ei saa tuoreimpien tietojen mukaan Olympiakomitean taloudellista tukea. Suomen Rullalautaliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen arvioi elokuussa 2018 kotimaisten lautailijoiden olympiakampanjan tilannetta MTV:lle.

– Viesti olympiakomitealta on ollut se, että isoa rahamäärää on turha kuvitella saavansa. Parilla tuhannella eurolla, jos sellainen saadaan, ei vielä hirveästi pysty tekemään mitään. Tyhjän päällä tässä seistään. Toki liitto yrittää parhain mahdollisin tavoin auttaa urheilijoita niin, että esimerkiksi kisamatkat olisivat mahdollisia, Paukkunen kertoi.

Paukkusen mukaan suomalaisista rullalautailijoista kaksi tai kolme urheilijaa tavoittelee tosissaan kisapaikkaa olympialaisiin. Ainakin oululainen Kasperi Kropsu on ilmoittanut julkisesti tavoitteekseen saada kisapaikka Tokion kisoihin.

Lajipomon mukaan monet kotimaisista huippulautailijoista ei ole toistaiseksi kokenut olympialaisia kovin merkittävänä tavoitteena.

– Taitojen perusteella Suomesta voisi päästä olympialaisiin useampikin miesskeittaaja, mutta harva harrastaja kokee kisat tärkeiksi, Paukkunen valotti MTV:lle.