Naisten kääpiösarjan ottelija Leslie Smith aikoo haastaa UFC:n oikeuteen epäasiallisesta kohtelusta sopimusneuvotteluissa. Käsillä voi olla suuri käännekohta jenkkipromootion historiassa.

Promootio ei suostunut uusimaan kolmen ottelun voittoputkessa olevan konkariottelijan sopimusta. Vaikka UFC ei kertonutkaan toiminnalleen koskaan mitään syytä, on taustalla mitä todennäköisimmin hänen työnsä vapaaottelijoiden uudessa ammattiliittoprojektissa.

35-vuotiaan konkariottelijan oli määrä kohdata huhtikuussa Aspen Ladd hänen nykyisen UFC-sopimuksensa viimeisessä ottelussa. Ladd ei päässyt painoon, ja promootio tarjosi Smithille koko ottelupalkkiota vaivanpalkaksi harjoittelustaan ottelua varten.

Smith olisi mieluummin tehnyt uuden sopimuksen UFC:n kanssa. Vapaaottelun kärkiorganisaatio ei kuitenkaan jostain syystä halunnut neuvotella uudesta sopimuksesta ollenkaan.

UFC:n toiminta oli varsin poikkeuksellista, kun ottaa huomioon sen, että Smith on kahden ottelun voittoputkessa ja sijoittuu kääpiösarjan rankingeissa kymmenen parhaan joukkoon.

Smithillä ei ole täydellinen ottelutilasto. Kääpiösarja on kuitenkin niin kapea painoluokka, että Smithin kaltaisille keskivertoa paremmille ottelijoille luulisi olevan käyttöä.

Kaikesta huolimatta vaikutti siltä, että promootio halusi Smithistä tosissaan eroon.

UFC poisti Smithin rankingeistaan vain kaksi päivää kaatuneen Ladd-ottelun jälkeen. Organisaatio halusi maksaa palkkion, jotta naisen sopimuksen voitaisiin katsoa täyttyneen ja sitä myötä loppuneen.

Monet epäilivät Smithin kohtelun johtuneen siitä, että nainen on toiminut näkyvässä roolissa uudessa vapaaottelijoiden ammattiliitossa Project Spearheadissa. Sitä ennen jenkkiottelija toimi myös kahdessa muussa ottelijoiden liitossa, joiden toiminta ei ole kuitenkaan ollut viime aikoina aktiivista.

Vapaaottelija on nyt laittanut pystyyn GoFundMe-joukkorahoituskampanjan, jonka tarkoitus on kerätä rahaa hänen oikeuskulujaan varten. Naisen tavoitteena on haastaa UFC oikeuteen työoikeuden tuomioistuimessa.

Joukkorahoitussivuillaan Smith kertoo suurimman päämääränsä olevan saavuttaa se tilanne, että UFC-ottelijoita kohdeltaisiin lain edessä työntekijöinä eikä yksityisinä alihankkijoina. Tällä hetkellä UFC katsoo ottelijoidensa olevan yksityisiä yrittäjiä, jotka tekevät yhteistyösopimuksia otteluista promootion kanssa.

Vapaaottelun maailmassa on nähty ennenkin ammattiliittoja, jotka ovat kaatuneet yhteen valitettavaan tekijään: vapaaottelijat ovat yksilöurheilijoita, jotka eivät ole olleet aiemmin kovin kiinnostuneita liittoutumaan ja kamppailemaan yhdessä samanvertaisten työehtojen eteen.

Aiemmissa liitoissa on nähty jopa Donald Cerronen ja Georges St-Pierren kaltaisia huippunimiä. Tähtiottelijoilla on kuitenkin yleensä ollut mielessään vain muutama ongelmakohta, jotka he halusivat korjata.

Kamppailijoille on riittänyt usein se, että UFC on vain tarjonnut heille aiempaa suotuisampaa sopimusta. Ammattiliitot ovat kuivuneet kasaan, eikä UFC-pomo Dana Whiten ole tarvinnut juurikaan hikoilla lakkojen uhasta.

On varsin selvää, että UFC-ottelijoiden työehtoja kohentaisi reilusti muiden ammattilaisliigojen kaltainen kollektiivinen neuvottelu. Muun muassa NHL:n, NFL:n ja NBA:n pelaajayhdistykset ovat tunnetusti vääntäneet kovastikin kättä seurojen kanssa palkoistaan ja muista ehdoista.

On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Smith taistelemaan yksinään jättiläismäistä organisaatiota vastaan asiassa. Monet ovat yrittäneet aiemmin, mutta kampanjat ovat kaatuneet UFC:n vastatuleen. Voidaan pitää lähes itsestäänselvänä, että lajinsa ykköspromootio tulee taistelemaan nykyisestä asemastaan kynsin ja hampain.