Juoksutähti Caster Semenyan nostama valitus yleisurheilun kiistellystä uudesta naisjuoksijoiden testosteronirajasta otetaan vakavasti IAAF:n leirissä. Lajiliitto aikoo kunnioittaa vetoomustuomioistuin CAS:n päätöstä asiasta.

Uutisoimme aiemmin, että IAAF päätti linjata uudet säännöt naisjuoksijoille sallittavista testosteronirajoista (linkki uutiseen).

Ratkaisu perustui huoliin siitä, normaalia enemmän mieshormoneita kehoissaan tuottavat naiset saisivat epäreilua etua ilman tiukkoja rajoja.

Uusia sääntöjä ei otettu ilolla vastaan. Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt raivostuivat IAAF:lle ja syyttivät sitä sukupuolitasa-arvon polkemisesta.

Säännön epäiltiin laajasti kohdistuvan lähinnä naisten keskimatkojen juoksun supertähteen Semenyaan, joka kärsii harvinaisesta geneettisistä terveydentilasta nimeltään hyperandrogenismi. Semenyan keho tuottaa tavallista naista enemmän mieshormonia.

Semenya valitti IAAF:n uudesta linjauksesta Urheilun vetoomustuomioistuimeen (CAS) (linkki uutiseen). Eteläafrikkalaisen mukaan sääntö on todella epäreilu.

– Haluan vain juosta normaalisti niinkuin olen syntynytkin. Ei ole reilua sanoa, että minun pitäisi muuttua, eikä kyseenalaistaa kuka olen. Olen Mokgadi Caster Semenya. Olen nainen ja olen nopea, Semenya sanoi tiedotteessa.

Lajijärjestö IAAF vakuutti, että se aikoo kunnioittaa CAS:n päätöstä riippumatta siitä, mikä se on. IAAF tapasi vasta Etelä-Afrikan yleisurheilujärjestön ASA:n kanssa Lontoossa sopiakseen tilanteesta.

– Tapaaminen sujui hyvässä hengessä, ja molemmat organisaatiot olivat samaa mieltä siitä, että CAS on oikea taho määrittelemään tämän asian. Kummatkin organisaatiot tulevat noudattamaan sen lopullista päätöstä, IAAF:n tiedotteessa sanottiin Sky Sportsin mukaan.

Lähde: Sky Sports