Yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut Tampereella ylittivät kilpailun järjestäjien odotukset ja keräsivät kiitosta joukkueilta. Kuusipäiväistä kisatapahtumaa seurasi helteisellä Ratinan stadionilla yhteensä noin 40 000 katsojaa, joka ylitti kisajärjestäjien toiveet.

– Tavoitteena oli saada kisoihin 30 000 katsoja, ja se ylitettiin selvästi. Suomalaisten urheilijoiden hyvät suoritukset heti kisojen alussa ja lämmin sää olivat varmasti osaltaan houkuttelemassa katsojia paikalle, sanoo kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen.

Ratinan stadionilla kilpaili 1500 urheilijaa 148 eri maasta. Valmentajia oli paikalla noin 1000.

– Kisoja oli pyörittämässä todella ammattitaitoinen 800 hengen vapaaehtoisorganisaatio, jonka ydinjoukko tulee Tampereen Pyrinnöstä, Hakanen kiitteli.

Kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen hehkutti MM-kisojen 800 hengen vapaaehtoisorganisaation ammattitaitoa.

– Täällä osataan järjestää kisoja, Hakanen sanoi.

Kävellen kentälle, hanavettä täyttöpulloon

Tampere keräsi kiitosta paitsi toimivilla järjestelyillä myös ympäristöystävällisyydellä.

– Kaikki joukkueiden majoituspaikat olivat kävelyetäisyydellä Ratinassa, joten kuljetuksia ei tarvittu. Me myös päätimme hyvissä ajoin Tampereen Vesi Oy:n kanssa, että täällä urheilijoiden ja joukkueiden käytössä on vesipisteistä ja jaoimme sitä varten 6000 täytettävää vesipulloa, Hakanen sanoo.

– Laskimme, että jos olisimme käyttäneet valmiita vesipulloja, niitä olisi mennyt ainakin noin 60 000 kappaletta, ehkä enemmänkin.

Joukkueilta on tullut kisajärjestelyistä kiitosta sujuvista kisatapahtumista, liikkumisen helppoudesta sekä Tampereen turvallisuudesta.

– Meillä oli kisojen teknisessä toimistossa erikseen paikka, johon oli mahdollista jättää toivomuksia, jos on mitä vaan korjattavaa, mutta valituksia ei ole tullut. Toki näin isoissa kisoissa aina on jotakin, joka olisi voinut mennä paremmin, Hakanen sanoo.

Tampere näkyi kotimaassa ja maailmalla

Kilpailut toivat Tampereelle vahvaa kansainvälistä näkyvyyttä. Uutisvälähdyksiä kilpailua näytettiin ympäri maailmaa. Erimittaisilla tv-lähetyksillä kisaa seurattiin Sky networkin ja Eurosportin välityksellä. Omien tv-lähetysten puitteissa kilpailua seurattiin muiden muassa Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Espanjassa, Ruotsissa, Venäjällä Tanskassa, Italiassa, Etelä-Afrikassa, Intiassa, Valko-Venäjällä ja Abu Dhabissa.

– Voin vain kuvitella millaiset katselijamäärät keräsi Intiassa Hima Dasin historiallinen 400 metrin mestaruus. Se oli ensimmäinen intialaisen voittama yleisurheilun MM-titteli ja sai siellä käsittääkseni laajaa huomiota, Hakanen sanoo.

Nuoret yleisurheilijat kiinnostivat myös suomalaisia. Yle lähetti kilpailusta yli 40 tuntia lähetystä. Katsojamäärien huiput olivat alustavien tietojen mukaan parhaimmillaan 430 000 ja useissa lähetyksissä katsojakeskiarvo oli reilusti yli 300 000 ja osuudet kaikista katsojista jopa yli 60 prosentin.

Lähde: Urheiluliiton tiedote