Amerikkalaisen jalkapallon fanien pitkä odotus päättyi tähän viikkoon, kun lajin kruununjalokiven NFL-liigan runkosarja potkaistiin käyntiin. Sunnuntai-iltana Viasatilla ja Viaplayssa on tarjolla parhaaseen katseluaikaan ja suomeksi selostettuna todellinen herkkupala, kun New England Patriots ja Houston Texans iskevät yhteen.

Viisinkertainen Super Bowl -voittaja ja viime kevään finalisti New England Patriots pelinrakentajansa Tom Bradyn johdolla herättää suuria tunteita puolesta ja vastaan. Texansilta taas on viime vuosina odotettu nousua Super Bowliin asti, mutta lajiin kuuluvat vakavat loukkaantumiset ovat tehneet kausista melkoista vuoristorataa. Viasatin selostajalle Mika Laurilalle Patriotsin ja Texansin ottelu onkin yksi avauskierroksen kiinnostavimmista kohtaamisista.

– Patriots on sellainen joukkue, joka herättää aina tietyllä tapaa sekä kunnioitusta että kiinnostusta. Vuodesta toiseen aina oletetaan, että joko ne nyt romahtavat sieltä huipulta, missä ovat koko 2000-luvun olleet. Sen takia joukkue on aina mielenkiintoinen katsoa, Laurila kertoo SuomiUrheilu.comille.

Patriots on joukkue, josta pelinrakentaja Tom Bradya ja sisempää laitahyökkääjä Rob Gronkowskia lukuun ottamatta kenties puuttuvat niin sanotut kirkkaimmat tähdet, mutta joka valmentajavelho Bill Belichickin johdolla menestyy vuodesta toiseen. Laurilan papereissa Texans taas henkilöityy muutamiin tähtipelaajiinsa ja sunnuntaina erityisesti kahden tähden paluuseen kentälle loukkaantumisen jälkeen. Texansin viime kausi meni lopullisesti vihkoon, kun kolme kertaa NFL:n arvokkaimmaksi puolustajaksi valittu puolustuksen linjamies J.J. Watt ja lyhyeksi jääneellä tulokaskaudellaan huikeita odotuksia lunastanut ja nostanut pelinrakentaja Deshaun Watson loukkaantuivat. Kumpaankin pelaajaan kohdistuu myös kysymysmerkkejä paluussa loukkaantumisen jäljiltä.

– J.J. Watt on kahden edellisen kauden aikana pelannut yhteensä kahdeksan ottelua, eli kolme neljäsosaa näistä kausista on jäänyt pelaamatta. Minkälaisessa kunnossa tulee takaisin, miten vaikuttaa joukkueeseen? Se on selvää, että joukkueen itseluottamus siitä ainakin kasvaa, Laurila toteaa.

– Watson taas pelasi viime vuonna viisi matsia ja oli keskiarvollisesti pelaamassa sellaista kautta, että olisi saattanut heittää kauden aikana 40 touchdownia, mikä on kova lukema. Hypetys oli viime vuonna niin suurta, että on mielenkiintoista nähdä, missä jamassa palaa takaisin. Eturistisidevamma ei ole koskaan helppo, etenkään hänen kaltaiselleen juoksevalle pelinrakentajalle, Laurila muistuttaa.

Keskushyökkääjät isossa roolissa heittopelissä

Texansilta löytyy todellinen supertähti myös laitahyökkääjän paikalta, jossa DeAndre Hopkins kuuluu Laurilankin papereissa liigan kovimpiin kiinniottajiin. Patriotsin kohdalla taas laitahyökkääosasto on uuden kauden alla suurimpia kysymysmerkkejä. Viime kaudella Gronkowskin jälkeen eniten kiinniottoja ja jaardeja keränneet Brandin Cooks ja Danny Amendola ovat siirtyneet uusiin maisemiin. Kun monivuotinen luottomies Julian Edelman aloittaa kaiken lisäksi kauden neljän ottelun pelikiellossa, katseet on käännettävä Cordarelle Pattersonin ja Philipp Dorsettin suuntaan. Näistä kumpikaan ei ole toistaiseksi NFL:ssä suuremmin vakuuttanut.

– Oletettavaa on, että Patriots tulee käyttämään todella paljon keskushyökkääjiä kiinniottajina. James White on varmasti isossa roolissa Gronkowskin lisäksi. Preseasonilla eniten kiinniottoja ottanut Cordarelle Patterson on varmaan laitahyökkääjäostastolta sellainen, joka voi nousta yllättävän isoon rooliin. Hänelle saatetaan pelata palloa erilaisin tavoin, hän on myös erittäin hyvä potkunpalauttaja, Laurila vinkkaa katsojille.

Vaikka Patterson ja Dorsett asettuvatkin tähänastisten näyttöjensä perustella Laurilan papereissa vasta sarakkeeseen OK-laitahyökkääjät, voidaan Patriotsilta ja Bradylta silti odottaa hyvää ja tehokasta heittopeliä.

– Se tekee Patriotsista niin mielenkiintoisen seurattavan, miten he hienosti sanottuna skeemaavat sen hyökkäyksen. Heidän pelisuunnitelmansa voi olla sellainen, että ei ole edes tarkoitus heittää laitahyökkääjille vaan laitahyökkääjät juoksevat kuvioita jonnekin, ja sen jälkeen ne ovat Gronkowski ja keskushyökkääjät, jotka ne heitot ottavat kiinni. Itse uskon, että se tulee menemään näin, Laurila toteaa.

Suora lähetys New England Patriotsin ja Houston Texansin ottelusta Mika Laurilan selostamana käynnistyy Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplay-suoratoistopalvelussa klo 19.55.