Urheilubrändi Nike on herättänyt uusimmalla kampanjallaan runsaasti keskustelua ja mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Se teki uhkarohkean liikkeen ja kiinnitti amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentajan Colin Kaepernickin mainoskasvokseen yhtiön Just Do It -iskulauseen 30-vuotisjuhlavuodeksi.

Niken tuore mainoskasvo aiheutti myrskyn vuonna 2016 kieltäytyessään seisomasta ottelussa kansallishymnin soidessa. Teollaan hän otti kantaa tummaihoisiin kohdistuvaan epäoikeudenmukaisuuteen ja epätasa-arvoon. Lukuisat muut urheilijat seurasivat Kaepernickin esimerkkiä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sen sijaan kritisoi pelaajia, omistajia ja sarjaa toistuvasti epäkunnioittavasta asenteesta veteraaneja, lippua ja kansallislaulua kohtaan.

Nike on ammattilaissarja NFL:n virallinen varusteyhteistyökumppani vuoteen 2028 asti ja sen päätöstä tukea Kaepernickia voi pitää todella rohkeana vetona. Päätös on jakanut sarjan ja sen kannattajat kahtia.

Colin Kaepernick

@Kaepernick7
Believe in something, even if it means sacrificing everything. #JustDoIt

Kampanja on kerännyt myös boikottiuhkauksia Nikelle. Verkossa leviää videoita, joissa ihmiset polttavat omistamiaan Niken tuotteita.

On jopa huhuttu, että koko Kaepernickin teko olisi ollut vain mainostemppu ja Nike olisi maksanut hänelle siitä.

Aiemmin San Francisco 49ers -joukkueessa pelanneen Kaepernickin sopimusta ei jatkettu, joten tällä hetkellä hän ei pelaa kilpatasolla. Syynä pidetään tempausta.

FOX & friends

@foxandfriends
Outrage grows after #Nike picks Colin Kaepernick as the new face of its #JustDoIt campaign – your thoughts?