Miesten Superpesiksen loppuottelusarja käynnistyy Kouvolassa sunnuntaina. Kokemuksella ei tällä kertaa juhlita, sillä Kouvolan Pallonlyöjistä ainoastaan kahdella ja Joensuun Mailasta neljällä pelaajalla on ansioluettelossaan Suomen mestaruus ennen tätä kautta. Myös loppuotteluiden ilmapiiri on uutta suuremmalle osalle pelaajista. Edellisen kerran ”Poika” kyläili Vimpeli-Sotkamo-linjan ulkopuolella 2008, kun Pattijoen Urheilijat Raahesta juhli seurahistoriansa ensimmäistä mestaruutta.

Samaa tavoitellaan Joensuussa. Seuran värit nähtiin ensi kertaa Superpesiksessä 2004 ja ensimmäistä mitalia juhlittiin 2013. Viime vuosina odottavan aika on ollut pitkä. Pronssisia mitaleita on kertynyt palkintokaappiin viideltä edelliseltä kaudelta, joten nälkä ja halu voittaa jotain isompaa on erityisen suuri. Loppuottelussa vaihtoehtoja on vain yksi.

– Ensimmäisen peli on sellainen suunnananto, missä mennään. Se on suurin anti siitä, vaikka tietysti jokainen voitto on tärkeä. Kolmea voittoa kuitenkin haetaan – sama, miten ne tulevat, Joensuun Mailaan tälle kaudelle siirtynyt lukkari Juha Puhtimäki sanoo.

– Mestareita on joukkueissa aika vähän, mutta kokeneita pelaajia on sitäkin enemmän ja välieräkokemusta paljon, Puhtimäki huomauttaa.

Joensuu huudatti pesäpallokansaa välierissä. Vimpelin Veto, hallitseva mestari kahdelta edelliseltä kaudelta, jäi vastaantulijaksi suoraan voitoin 3-0 ja hävisi Saarikentällään kahdesti. Puhtimäki niin kuin koko joukkue tuulettivat villisti seurahistorian ensimmäistä loppuottelupaikkaa.

– Kovin on helpottunut olo ja hyvä fiilis. Ei sitä osaa sanatarkasti edes kuvailla tunnetilaa, kun finaalipaikka ratkesi. Tässä viikolla on kavereita huollettu ja tehty pari hyvää treeniä fysiikkaa sekä lajia. Vasta torstaina tiedettiin vastustaja, joten oman pelin kehittämiseen on keskitytty.

– Hyvältä se näyttää. Ulkopeli on ollut hienon näköistä katsella, miehet liikkuvat ja pallojen eteen heittäydytään. Siihen on helppo nojata ja tehdä sisällä tarvittavat pinnat.

Puhtimäki ei laita liikaa painoarvoa joukkueiden erilaisille välieräsarjoille. Kun Joensuu eteni loppuotteluun suoraan kolmella voitolla, Kouvola sai tehdä täyden viiden ottelun päivätyön pudottaakseen Sotkamon Jymyn loppuottelusta.

– Pieneen tuoreuteen voi vaikuttaa, kun Kopla on pelannut pudotuspeleissä kolme ottelua meitä enemmän. Toisaalta he ovat täydessä pelirytmissä.

”Tarvitseeko pomppua lyödä Kouvolassakaan?”

Joukkueet ovat toisilleen tutut. Lukkari Puhtimäellä on iso rooli hankaloittaa Kouvolan sisäpeliä ja jarruttaa nopeiden etenijöiden menoa pesienväleillä.

– Sisällä on Koplalla arsenaalia, nopeita etenijöitä. Pomppuun he ovat monen vuoden ajan perustaneet peliään kotikentällä. Se on sitten minun heiniä pystyä vastaamaan siihen, jotta pomput menisivät laittomiksi tai aukeaisivat kentälle päin. Ensin vaihtotilanteissa tehdään palot, mitkä saadaan ja sitten koitetaan saada kotiuttajat kuriin. Väkisinkin he jonkin verran takasia (takatilanteita) rakentavat, siihen on varauduttava.

Omassa sisäpelissään Joensuulla on vaihtoehtoja. Jokeriosastolla kyttäävät ratkaisun paikkoja kovalyöntiset Juha Niemi ja Aleksi Rautiainen.

– Meille ei pomppu ole elinehto. Katsotaan vielä, mitä tehdään – mennäänkö pompulla vai ilman. Joensuussa ei lyödä pomppua, joten tarvitseeko sitä lyödä Kouvolassakaan, Puhtimäki miettii.

Kaikki on valmista kauden huipennukseen. Puhtimäki odottaa täpötäysiä lehtereitä niin Kouvolaan kuin Kerubi Stadionille Joensuuhun.

– Lauantaina tehdään vielä hyvä lajitreeni ja lähdetään Lappeenrantaan yöksi. Jos Kouvolasta voitto tulee, sitten ovat karnevaalit pystyssä. En tiedä, pitääkö siinä tapauksessa alkaa jo miettiä lisäkatsomoita Kerubille.

Janne Kivipelto noussut johtavan joukkueen johtavaksi pelaajaksi

Kouvolan Pallonlyöjien ja Sotkamon Jymyn välieräsarjasta muodostui eriskummallinen. Neljässä ensimmäisessä kohtaamisessa nähtiin pelkkiä vierasvoittoja ja ratkaisut aikaisintaan supervuorossa. Sotkamo voitti ensimmäiset jaksot, Kouvola tasoitti puntit tauon jälkeen. Lukkari Janne Kivipellon luotto omaan joukkueeseen ei horjunut, mutta mietittävää riitti erityisesti neljännessä ottelussa Sotkamossa.

– Kyllä vähän vaikeaa Sotkamossa oli, kun 2-1-tilanteessa hävitään ensimmäinen jakso. Silti meillä oli hyvää ulkopeliä siinäkin. Kahdella lyönnillä tulivat ne juoksut. Hyvin luottavainen olin kumminkin kaiken aikaa. Vaikka ensimmäinen peli hävittiin, tuntui siltä, ettei me kolmea hävitä.

Hurjan voitetun ottelusarjan jälkeen olo tuntuu monesti tyhjältä. Tällä kertaa näin ei käynyt, sillä Kouvolan leirissä tiedetään kauden päätavoite. Siihen on matkaa vielä kolmen voiton verran.

– Ei ole takki tyhjä. Virtaahan tästä saa, sitkeästi pelattiin. Neljässä pelissä ensimmäinen jakso hävittiin ja neljässä pelissä toinen jakso voitettiin. Sitten otettiin puhdas voitto. Näitä pelejä jaksaa pelata melkein vaikka joka päivä, Kivipelto paaluttaa.

– Torstaina ei sentään ajateltu vielä mitään, perjantaina lähdettiin miettimään lisää tulevaa sarjaa. Sunnuntai tietysti tulee nopeasti ja sitten on lähes viikon tauko.

Kivipelto siirtyi kasvattajaseurastaan Alajärveltä Kouvolan Pallonlyöjien huippujoukkueeseen viime kaudelle. Neljännen sijan tuottama pettymys on vaihdettu jo nyt runkosarjan voittoon, ennätykselliseen voittoputkeen ja loppuottelupaikkaan. Kivipeltoa itseään on tituleerattu jopa sarjan parhaaksi lukkariksi.

– Ihan kohtalaisesti on kulkenut. Tärkeintä on, että ollaan tässä pisteessä ja tästä pitää jatkaa vielä.

Kivipellon pelivireen sai todeta myös Sotkamon pelinjohtaja Jani Komulainen.

– Ei aivan oltu 100-prosenttisesti läsnä. Ei ollut kaaripeli sellaista kuin näissä peleissä pitäisi olla, Komulainen totesi viidennen välieräottelun jälkeen.

Kauden huipennus on käsillä. Kouvolan Pallonlyöjien edellinen mestaruus on kaudelta 1976, joten kultakuumetta ei tarvitse mittarilla mitata. Odotuksen aistii katsomossakin. Viidettä välieräottelua seurasi Kouvolassa 3886 silmäparia, vaikka arkipäivän aikainen alkamisaika oli monille haasteellinen.

– Mahtavasti yleisöä! Varsinkin tuossa lopussa alkoi tunnelma olla kohdillaan ja yleisö auttoi 13. pelaajana. Sunnuntain kotietu on hyvä ja auttaa siinäkin, ettei tarvinnut heti lähteä matkalle, Kivipelto päättää.

Runkosarjan voittanut Kouvolan Pallonlyöjät isännöi ensimmäistä loppuottelua Joensuun Mailaa vastaan kotikentällään sunnuntaina. Ottelu nähdään suorana lähetyksenä maksuttomalla Nelonen-kanavalla ja Ruutu-palvelussa. Loppuottelusarja jatkuu tarpeen mukaan yhtenä tai kahtena seuraavana viikonloppuna.

Lähde: Pesisliiton tiedote