Eemil Helander löysi mainion vauhdin lyhyelle ja mutkaiselle maastojuoksuradalle Nuorten olympialaisissa Buenos Airesissa.

Hän oli maastojuoksun jälkeen kahden lajin kokonaiskilpailussa kuudes.

Nuorten olympialaisten juoksumatkoilta 1500 metristä ylöspäin loppusijoitukset ratkottiin kunkin ratamatkan ja kaikille yhteisen 4 kilometrin maastojuoksun yhteenlaskettujen sijalukupisteiden perusteella. Sijalukupisteet laskettiin aina kunkin ratamatkan kilpailijoiden kesken.

17-vuotiaan urakka Argentiinassa alkoi viime viikolla 2000 metrin esteiden ennätyksellä 5.46,41. Se toi tuossa juoksussa neljännen sijan. Maastojuoksussa hän oli estejuoksijoiden joukossa yhdeksäs ja kokonaiskilpailussa kuudes.

Maastojuoksussa Helander oli kaikkien 51 kilpailijan joukossa 24:s ajalla 12.15. Koko juoksijajoukon nopein oli Kenian Jackson Muema ajalla 11.12.

– Maastojuoksu oli aika rankka. Rata oli lyhyt, ja siksi juostiin monta kierrosta. Olin aluksi juoksijajoukon perällä, mutta läksin sitten ohittelemaan. En osannut odottaa, että kilpailussa juostaisiin noin kovaa vauhtia, Helander kertaili nousujohteista juoksuaan Urheiluliiton tiedotteessa.

– Näistä kisoista jäi hyvä fiilis. Estejuoksu oli minulta tosi hyvä onnistuminen. Maastojuoksukin meni hyvin. Alkukaudesta oli vähän jalkojen kanssa vaikeuksia, mutta tähän loppusyksyyn sain hyvin lisää buustia.