Torstaina esiteltiin Valtioneuvoston hyväksymä Suomen ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko. Siinä esitettiin lukuisia toimenpiteitä liikunnan lisäämiseksi 2020-luvulla.

Urheilu-, kultuuri- ja Eurooppaministeri, Sinisen tulevaisuuden Sampo Terho, esitteli aiotun suunnitelman positiivisia puolia.

– Liikkumattomuuden kustannukset ovat samassa mittakaavassa kuin työttömyyden. Suomen tarvitsee lisätä fyysistä aktiivisuutta. Se edellyttää jonkin verran investointeja, mutta ne investoinnit maksavat itsensä monikertaisesti kansanterveyshyötyinä, Terho totesi.

Selonteossa esitetään myös liikuntabudjetin rakenteen muuttamista siten, että liikunnan budjettirahoitusta lisättäisiin asteittain 2020-luvulla. Nykyään veikkausvoittovaroilla rahoitettava valtion liikuntabudjetti on noin 155 miljoonaa euroa vuodessa. Selonteossa esitetyt toimet maksaisivat 2020-luvun alkuvuosina yhteensä noin 120 miljoonaa euroa.

Myös huippu-urheilujohtamiseen aiotaan muutoksia. Jatkossa kaikki huippu-urheilu keskitettäisiin Olympiakomitean alle.

– Kansalaisyhteiskuntaan nojautuvana maana Suomessa ei voi olla täysin valtiojohtoista huippu-urheilujärjestelmää. Nykyisessä järjestelmässä ei ole tarkkaan määritelty, olemmeko keskusjohtoinen vai ikään kuin järjestöjohtoinen, tehoton, hajautettu järjestelmä. Ainoa järkevä menettelytapa on keskittää johtovastuu selkeästi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön, urheiluministeri Terho valotti suunnitelmaa.