Epäsäännöllinen unirytmi ja energiavaje johtavat helposti ongelmiin, muistuttaa naistentautien erikoislääkäri Tiina Koskela-Koivisto.

Koskela-Koivisto esitelmöi Helsingissä palautumisen ja energiansaannin tärkeidestä urheilijoille.

– Yleisesti puhutaan ylikunnosta, mikä johtaa virheellisiin mielleyhtymiin, kuten että ylikunto olisi merkki ahkeruudesta. Ylikuntotila ei johdu vain liiallisesta harjoittelusta, vaan nimenomaan palautumisen ja kuormituksen epätasapainosta. Kuormitus taas koostuu harjoittelun lisäksi stressitekijöistä, kuten koulusta ja ihmissuhteista, Koskela-Koivisto sanoi Yleisurheilu.fi-sivustolla.

Tärkein palautumiskeino normaalissa harjoittelussa on säännöllinen unirytmi, joka parantaa unen laatua.

– Erityisesti syvän unen osuuden lisääminen kohentaa palautumista, koska syvän unen aikana ihmiskeho erittää rakentavia hormoneja. Niiden vaikuttaessa lihaksiston kudosvauriot korjautuvat ja energiavarastot palautuvat harjoittelusta, Koskela-Koivisto ohjeistaa.

Energiavajeesta johtuva alipalautuminen on yleisintä kestävyyslajeissa ja esteettisissä lajeissa, mutta sitä esiintyy myös teholajien urheilijoilla.

– Riittävä energiansaanti auttaa jaksamaan ja ehkäisee infektioita sekä vammoja, Koskela-Koivisto muistuttaa.