Naisten Salibandyliigan hallitseva mestari SB-Pro antoi yllättäen potkut päävalmentaja Vesa Pulkkiselle. Joukkue hävisi viikonloppuna Lahdessa Pelicansille lukemin 7-3, jonka myötä nurmijärveläiset tippui sarjataulukossa neljänneksi. Tiistaina seura ilmoitti, että Sami Saarikoski ottaa vetovastuun joulukuun 3. päivä alkaen. Seura ei perustellut tiedotteessaan valmentajavaihdoksen syitä.

Vesa Pulkkinen kertoo itse potkujensa todelliset taustat SuomiUrheilun haastattelussa.

– Ei hirveästi neuvoteltu. Minulle ilmoitettiin sunnuntai-iltana, että valmennus vapautetaan ja näillä mennään.

– Ehkä se ei tullut minulle edes yllätyksenä. Taustalla on muutamia vahvoja pelaajapersoonia, joita seurajohto on valmis kuuntelemaan ja menemään heidän päätösten taakse.

– Muutama pelaajista olisi kieltäytynyt pelaamasta, jos olisin jatkanut. Näin minulle sanottiin, Pulkkinen paljastaa hurjat taustat.

Osa profiilipelaajista pelasi Pulkkisen mukaan räikeästi alle tasonsa lauantain Pelicans-ottelussa.

– Maalivahti Siltasen Tiltun tekeminen Pelicans-pelissä oli aika syvältä.

– Hänen alkulämmössään näkyi jo asenne, että tästä ei mennä pidemmälle ilman uutta valmennusta. Pallot menivät selän taakse todella helposti. Mietimme jo siinä kohtaa, että kaikki ei ole kunnossa. Harkitsimme maalivahdin vaihtamista otteluun. Tiltu oli henkisesti epävakaassa asemassa.

Myös osa kokeneista kenttäpelaajista pelasi ottelun niin sanotusti vihkoon.

Karoliina Kujala ja Lirkit (Jaana ja Heidi) olivat myös näitä, kenen pelaaminen näytti heikolta. Kyllä hekin saavat katsoa omaan lapaansa. Pelasimme aluksi kahdella hyökkäysketjulla, mutta siitä ei tullut mitään. Sitten otimme kolmannen ketjun käyttöön, jossa pelasivat nuoret Jenni Torkki ja Niina Ahola. Se ketju oli selkeästi paras siinä ottelussa, täksi kaudeksi Pron peräsimeen palkattu Pulkkinen arvioi.

Tulosten valossa potkuille ei ollut välttämättä perusteita.

– Olimme kuitenkin neljän parhaan joukossa Cupissa ja liigassa vain kolme pistettä kärjestä, valmentaja muistuttaa.

Hänen mukaansa odotukset joukkuetta kohtaan olivat epärealistisen korkealla jo ennen kauden alkua.

– Median ja muiden luoma hypetys siitä, että me olemme ylivoimainen mestarisuosikki, oli täyttä puppua.

– Oliko meidän materiaali oikeasti sitä? Väitän, että ei ollut lähellekään ylivertaista ja loukkaantumiset pistivät mutkia matkaan. Fakta ja tilanne oli se, että seitsemän pelaajaa kärsi pitkäaikaisista loukkaantumisista. Joukossa oli monta avainpelaajaa, mutta en halua piiloutua sen taakse.

Pulkkinen nostaa esiin joukkueet, joiden pelaajarosteri ei jäänyt nurmijärveläisten varjoon.

– EräViikingit, Porvoo ja Rankat Ankat ovat sellaisia seuroja, joista nousee koko ajan nuoria pelaajia esiin. He kaikki voivat voittaa vaikka mestaruuden.

– Fakta on se, että viime ajat on olleet nuorten pelaajien esiinmarssia. Konkaripelaajilla ei välttämättä enää juhlita. Heidän jalka ja taitotaso ei riitä kauaa. Nuoret tulevat ohi, mikä on tietysti hieno asia. Taito ja nuoruus on yllättänyt mielestäni kokemuksen. Sen näkee pistepörssistäkin, jota johtaa Pelicansin vuonna 2002 syntynyt Sofia Mittentag.

Pulkkinen ottaa salibandysta nyt pienen aikalisän.

– Vedän henkeä ja puhaltelen ilmaa. Viikon päästä lähden lomareissulle, joten katsellaan sen jälkeen, mitä tapahtuu. Nyt on hyvä ottaa aikaa itselleni ja perheelle, hän huokaisee.

Seuraa maailman huippusalibandya Ruudusta. Jopa 120 ottelua kaudessa.

Jesse Happonen