Suomen miesten lentopallomaajoukkue on sunnuntaina tiukassa paikassa, sillä sen on voitettava EM-karsintojen päätösottelussaan Tanska erin 3-0 tai 3-1 selviytyäkseen vuoden 2019 EM-kisoihin.

Suomi on pelannut jo kuudet EM-kisat putkeen, joten EM-kisapaikkaa on alettu pitää maajoukkueen osalta jopa rutiinisuorituksena.

– Tässä on jännä tilanne, kun Suomella ei käytännössä ole mitään voitettavaa, sillä nykyään pidetään itsestäänselvyytenä sitä, että Suomi pelaa EM-kisoissa. Suomen suoritus EM-kisoihin pääsyssähän on todella iso suoritus viimeisen vuosikymmenen ajalta. Jos Suomi pääsee kisoihin, on kaikki hyvin, mutta jos ei, niin sitten on kyllä todella kovan pohdinnan paikka, miten jatketaan, sanoo Ruudun lentopalloselostaja ja kansainvälisen lentopallon asiantuntija Toni Flink.

Suomi aloitti karsinnat syksyllä voittamalla Tanskan vieraissa 3-1, mutta sen jälkeen se kärsi tappiot Romanialle niin kotona kuin vieraissa.

– Jos Suomi ei pääse kisoihin, niin siinä ei ole kyse vain yhden pelin häviämisestä vaan aika monen pelin. Yksi erä tai muutama piste voi ratkaista asian, mutta kyllä Suomella on ollut tilaisuuksia varmistaa jo kisapaikka, Flink sanoo.

Suomen maajoukkueen monivuotisena toimintatapana on ajaa uusia pelaajia sisään maajoukkueympyröihin kesien aikana, jolloin on pelattu ensin Maailmanliigaa ja nyttemmin Euroopan Kultaista liigaa. Näin tapahtui myös tänä vuonna, joten tilanne on siinä mielessä hyvä.

Joukkueella on kokemusta myös maailman huipulta, sillä Suomi pelasi syksyllä myös MM-kisoissa. Toki kokeneiden Olli-Pekka Ojansivun ja Antti Siltalan paluut ovat tervetulleita.

– Nuoret pelaajat saivat mahdollisuuksia ja vastuuta kesällä ja MM-kisoissakin, joten kyllä siinä mielessä maajoukkueella on nyt ikään kuin palkkapäivä. Totta kai ”Lelun” ja ”Sillin” paluut ovat iso buusti. He ovat joukkueen johtajia, joiden merkitys on suuri muutenkin kuin pelillisesti, Flink sanoo.

Suomi on Tanskaa vastaan ennakkosuosikki, mutta menneet meriitit kuten Brasilian, USA:n ja Puolan kaatamiset eivät kuitenkaan enää auta.

– Ollaan tilanteessa, jossa Tanska-pelin tulos kertoo sen, miltä koko maajoukkueen jatko tulee näyttämään. Kyseessä on todella iso peli, kun ajatellaan, mitä kaikkea edelliset kymmenen vuotta ovat pitäneet sisällään, tuumaa Flink.

Lentopallon EM-karsintaottelu Suomi-Tanska nähdään Ruudussa suorana lähetyksenä sunnuntaina kello 16.30.