Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa tarjoillaan tulevana viikonloppuna huikeaa jännitystä, kun kahdeksan parasta joukkuetta taistelee pudotuspeleissä paikoista konferenssien finaaleihin.

Viasatin NFL-selostaja Mika Laurilalle tuleva viikonloppu on tietyllä tapaa vuoden paras.

– Tämä on ehkä se ultimaattinen jenkkifutisviikonloppu. Neljä ennakolta hyvää matsia tiedossa, ei pitäisi olla yhtään huonoa joukkuetta mukana ja yllätyksen mahdollisuuskin on olemassa joka matsissa, Laurila hehkuttaa SuomiUrheilu-sivustolle.

Divisional-kierros käynnistyy lauantai-iltana klo 23.30 Suomen aikaa AFC:n ottelulla Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts. Chiefs oli AFC:n runkosarjan ykkönen ja sen hyökkäys koko NFL:n runkosarjan paras pisteillä (35,3 per peli) ja jaardeilla (425,6) mitattuna.

– Chiefsillä on erittäin hyvä ja monipuolinen hyökkäys, josta tiedetään että se pystyy tekemään tuhoja. En usko, että Chiefs jää kotikentällään alle 30 pisteen.

– Vastaavasti Chiefsillä on sen verran heikko puolustus, että Colts kyllä pystyy sitä vastaan liikuttamaan palloa ja tekemään pisteitä. Sen takia on hirvittävän vaikea nähdä, että tästä tulisi joku 15-18-numeroihin päättyvä peli, vaan kyllä tämä on tuplat siitä. Väittäisin, että 35 pinnaa vaaditaan voittoon. Voi hyvin olla, että molemmat joukkueet tekevät yli 30 pistettä, Mika Laurila arvioi.

Chiefsin säkenöivä pelinrakentaja Patrick Mahomes heitti runkosarjassa 50 touchdownia ja 5 097 jaardia. Mahomes on myös Laurilan kirjoissa vahvin ehdokas NFL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi. Mahomesin vahvuudet ovat erityisesti syvissä heitoissa ja kyvyssä improvisoida pelejä liikkumalla linjan takana. Mahomesin pysäyttämiseksi Coltsin puolustuslinjan pitää pystyä luomaan painetta. Isoimmissa ongelmissa Colts-puolustus on Laurilan arvion mukaan Chiefsin sisemmän laitahyökkääjän Travis Kelcen kanssa.

– Uskon, että Colts pystyy vastaamaan Chiefsin juoksupeliin. Colts pystyy jollain lailla vastaamaan myös nopeiden laitahyökkääjien, Tyreek Hill etunenässä, vaaraan. Mutta Travis Kelce sisempänä laitahyökkääjänä voi pelata tosi ison ottelun. Siihen ei Coltsilta mielestäni löydy oikein sellaista suoranaista matchaamista, Laurila huomauttaa.

Colts eteni jatkoon viime viikonlopun Wild Card -kierroksen kautta, kun se kaatoi Houston Texansin vieraskentällä 21-7. Chiefs on ehtinyt hioa pelisuunnitelmaansa pidempään.

– Chiefsin päävalmentaja Andy Reid on tunnettu siitä, että hän keksii väliviikoilla hyökkäykseen uutta. Siellä voi olla jotain yllätyksellisyyttä, mutta eivät he sitä kokonaan ”räjäytä”. Runkoajatus pysyy samana, mutta varmaan vähän eri muodostelmia ja tiettyjä hiontoja ja hämäyksiä aiempien kuvioiden pohjalta nähdään, Laurila arvioi.

”Coltsin on pelattava juoksun kautta”

Myös vierailija Coltsilta löytyy tulivoimainen pelinrakentaja Andrew Luck. Luck heitti runkosarjassa 39 touchdownia ja viime viikon Texans-ottelussa kaksi. Vaikka Coltsin kohdalla puhutaankin paljon hyvästä heittopelistä, Laurila muistuttaa Coltsin juosseen Texans-voitossa 200 jaardia, joista yhden touchdownin juossut keskushyökkääjä Marlon Mack kasasi seuran playoff-ennätyksen 148 jaardia. Juoksupeli on tärkeässä roolissa myös lauantaina, etenkin kun vastassa on Chiefsin liigan heikoimpiin lukeutuva juoksupuolustus.

– Itse uskon, että Coltsin täytyy pelata juoksun kautta. Ihan vaan muistuttaakseen Chiefsiä siitä, että ette te voi pelkästään Andrew Luckin heittoja puolustaa, Laurila toteaa.

Chiefsin puolustusta vastaan tehtiin runkosarjassa paljon pisteitä, mutta pelinrakentajan paineistamisessa ryhmä on liigan eliittiä. Chris Jonesin, Justin Houstonin ja Dee Fordin johdolla Chiefs säkitti vastustajan pelinrakentajan 52 kertaa, mikä oli koko liigan paras lukema yhdessä Pittsburgh Steelersin kanssa. Coltsilla on hyvä hyökkäyksen linja Chiefsin ryntäysten pysäyttämiseen. Juoksupelin merkitys korostuu myös tässä taistelussa.

– Jos Colts pystyy pelaamaan paljon juoksua, (edellä mainitun) kolmikon teho kärsii kun he joutuvat pelaamaan juoksua tarkemmin, Laurila muistuttaa.

Heittämään päästessään Coltsilla on vastassaan Chiefsin ontuva takakenttä, josta runkosarjassa vain kaksi ottelua pelannut kokenut takamies Eric Berry saattaa olla jälleen sivussa kantapäävamman vuoksi. Tähtilaitahyökkääjä T.Y. Hiltonin ohella Coltsilta löytyy Chiefsin tapaan vahvuutta myös sisemmän laitahyökkääjän paikalta. Vuonna 2014 numerolla 10 varattu Eric Ebron ei noussut Detroit Lionsissa odotetulle tasolle, mutta ensimmäinen vuosi Coltsissa on paljastanut tähtipotentiaalin olevan sittenkin olemassa. Ebron nappasi runkosarjassa 13 touhdownia ja otti yhden kiinni myös viime viikon Texans-ottelussa. Myös laitahyökkääjä Donterell Inman otti kiinni touchdownin Texans-ottelussa

– Muut laitahyökkääjät pystyivät tekemään tuhojaan Houstonia vastaan, kun Texans reagoi liikaa T.Y. Hiltoniin, Laurila muistuttaa.

Suora lähetys AFC:n Divisional-ottelusta Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts käynnistyy Mika Laurilan selostamana Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplayssa lauantaina 12.1. klo 23.30. Viasat ja Viaplay näyttävät kaikki NFL:n pudotuspeliottelut suorina lähetyksinä.