TPS-valmentaja nostaa esiin ongelman: ”Liigassa pelaa 15-16-vuotiaita pelaajia ilman minkäänlaista käsitystä huippu-urheilusta”

© Kuva: Juha Tamminen

Pienellä rosterilla kauttaan naisten Salibandyliigassa läpi pelaavalla Turun Palloseuralla on mennyt tuloksellisesti heikosti viime peleissä. Voittoja ei ole tullut, jonka myötä turkulaisten asemat ovat heikentyneet sarjataulukossa.

Päävalmentaja Aki Vilander uskoo kuitenkin omiensa menestysmahdollisuuksiin loppukauden aikana.

– Tavoitteemme on olla pudotuspeleissä. Tänä vuonna ei ole mitään väliä, oletko runkosarjassa seitsemäs vai kahdeksas, koska sarja on niin tasainen. Viime vuonna tilanne oli aivan toinen, Vilander sanoo SuomiUrheilulle.

Viime ottelussa Palloseura hävisi kakkosena olevalle SB-Prolle niukasti 4-6. Vilander uskoo, että mahdollisissa pudotuspeleissä lukemat voivat kääntyä toisinpäin.

– Sarjan kärkijoukkueet PSS ja SB-Pro ovat leveydeltään älyttömän hyviä, mutta pelit runkosarjassa ovat näyttäneet, että heidät voi voittaa. En näe ketään joukkuetta, jota emme voisi voittaa, TPS-valmentaja sanoo luottavaisena.

Isossa kuvassa Vilander on harmissaan, että liian moni joukkue joutuu pelaamaan liigassa liian nuorilla ja kapeilla ryhmillä. Parhaat kokeneet pelaajat ovat siirtyneet kovalla prosentilla ulkomaan sarjoihin. Ruotsi on vetovoimaisin, mutta myös Sveitsi vetää.

– Välillisesti se on huono juttu, että kärkipelaajat siirtyvät Ruotsin liigaan. Maajoukkueelle se on toki hyvä juttu, mutta liigalle ihan farssi. Liigassa pelaa 15-16-vuotiaita pelaajia ilman minkäänlaista käsitystä huippu-urheilusta, Vilander pamauttaa.

Yksi seura on positiivinen poikkeus.

– SB-Pro on oikeastaan ainoa aikuisjoukkue sarjassa. Toki se on ymmärrettävää, että naisilla urat loppuu miehiä aikaisemmin, koska heillä tulee perheen perustusvaihe sun muuta.

Vaikka liigaan tulee vuosittain toinen toistaan taitavampia nuoria pelaajia, on Vilanderin mukaan kokemus vielä valttia.

– Kokeneiden pelaajien tekemisestä huokuu se laadukas tekeminen. Sijoittuminen ja ajatteleminen nuoriin pelaajiin nähden on eri tasolla. Nuoret pelaajat tekevät ajoittain aika paljon turhia asioita kentällä, valmentaja arvioi.

Naisten liigaa pelataan seuraavaksi torstaina. Tuolloin ÅIF ottaa TPS:n kanssa yhteen Sipoossa. Ottelu alkaa klo 18.30.

Jesse Happonen