Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan kausi huipentuu maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattavaan Super Bowliin Los Angeles Ramsin ja New England Patriotsin välillä. Viasatin NFL-selostaja Mika Laurila listaa SuomiUrheilu.comin haastattelussa kummankin joukkueen aseet himoitun Lombardi-palkinnon saavuttamiseen.

NFC-konferenssin mestarina Super Bowliin edennyt Los Angeles Rams on seurahistorian kolmatta kertaa Super Bowlissa. Vuodet 1995-2015 St. Louisissa sijainnut Rams voitti Super Bowlin kaudella 1999. Kaudella 2001 se hävisi Super Bowlin New England Patriotsille. Kyseinen ottelu oli ensimmäinen Patriotsin päävalmentaja Bill Belichickin ja pelinrakentaja Tom Bradyn viidestä Super Bowl -voitosta.

66-vuotias Belichick ja 41-vuotias Brady ovat sunnuntaina Super Bowlissa yhdeksättä kertaa. Ramsin 33-vuotiaalle päävalmentajalle Sean McVaylle Super Bowl on uran ensimmäinen, sama pätee myös 24-vuotiaaseen pelinrakentaja Jared Goffiin. Viime kaudella NFL:n parhaaksi valmentajaksi valittu McVay on koko liigan kuumin valmentajanimi ja Goff koko liigan ykkösvaraus vuodelta 2016, mutta kokemus tai sen puute on silti yksi huomionarvoinen lähtökohta sunnuntain otteluun.

– Miten McVay ja Goff pystyvät vastaamaan siihen ympäriltä tulevaan paineeseen nyt, kun ovat kovemmassa paikassa kuin koskaan aiemmin? Ramsin kannalta ottelun alku on äärimmäisen tärkeä. Varsinkin hyökkäyksen pitäisi päästä rytmiin nopeasti. Konferenssifinaali New Orleans Saintsia vastaan tosin osoitti, että he kyllä pystyvät nousemaan tukalastakin paikasta, Mika Laurila arvioi ottelun lähtökohtia Ramsin kannalta.

Rams oli konfernssifinaalissa New Orleans Saintsia vastaan ensimmäisen neljänneksen jälkeen 0-13-tappioasemassa, mutta kampesi itsensä (yhden huomiotta jätetyn rangaistuksen arvoisen virheen avittamana) jatkoajalle ja 26-23-voittoon. New Orleansissa Goffilla oli ympärillään valtava meteli, joka teki muun muassa pelien kommunikoinnista muille pelaajille lähes mahdotonta. Super Bowlissa äänisaaste ottelun aikana ei ole paineita kasvattava ongelma, pikemminkin ottelua edeltävä mediahäly.

– Kun peli alkaa, kaiken pitäisi olla helpompaa heille nyt. Mutta alla on kahden viikon hypetys ja hirvittävä mediasauna, jossa pelaajia revitään joka suuntaan ja heidän henkilökohtainen elämänsäkin nostetaan suurennuslasin alle. Näiden paineiden käsittely on nyt avainasemassa.

”Nerokas pelikirja”

Uransa toistaiseksi kovimmassa paikassa Goffilla on tukenaan McVayn innovatiivinen pelikirja. Tärkeänä selkänojana nuorella pelinrakentajalla on myös Ramsin erinomainen juoksupeli. All Pro -keskushyökkääjä Todd Gurley teki runkosarjassa 21 touchdownia: 17 juosten ja neljä kiinniotoista. Loppukaudesta mukaan tullut jyrämäinen C.J. Anderson juoksi runkosarjan kahdessa viimeisessä ottelussa yhteensä 299 jaardia, kahdessa pudotuspelissä juoksujaardeja on kertynyt 167. Laurilan mukaan juoksupelin tehokkuus on myös Super Bowlissa avainkysymyksiä. Kysymysmerkin perään heittää loukkaantumisista kärsineen Gurleyn pieni rooli NFC:n konfrenssifinaalissa. Yhden touchdownin Saintsia vastaan juossut Gurley teki vain neljä juoksuyritystä, heittojen kiinniottojakin tuli vain yksi.

– Se oli ehkä suurin yllätys Saints-ottelussa, että heitot Gurleylle puuttuivat. Saints puolusti Ramsin juoksua erinomaisesti, mutta edellisellä kierroksella Dallas Cowboysin hyvinä pidettyjä tukimiehiä vastaan Gurley ja Anderson juoksivat yhteensä 273 jaardia. Potentiaalia siis on. Patriotsin pitää olla tarkkana juoksua vastaan, Mika Laurila muistuttaa.

Juoksupelin toimiessa Sean McVayn hyökkäyksen tavaramerkki, juoksuhämäykset, muuttuvat erittäin tehokkaiksi.

– Jos juoksu kulkee ja Patriots joutuu reagoimaan kaikkiin juoksuihin ja juoksuhämäyksiin, Jared Goffille jää aikaa odottaa pitkien kuvioiden valmistumista ja heittää palloa viime vuonna Patriotsia edustaneelle Brandin Cooksille ja Robert Woodsille laitahyökkääjän paikoille, Mika Laurila arvioi.

Keskushyökkääjistä Anderson on puhtaasti yksiulotteinen juoksu-uhka, mutta Gurley on vahva ase myös heittopelissä. Sean McVayn tapa käyttää juoksu- ja heittopelejä odotetusta poikkeavalla tavalla kerää selostaja Laurilalta ylistystä.

– Välillä laitahyökkääjän paikalle asettuville pelaajille ojennetaan pallo juostavaksi. Nämä pelit löytyvät tietysti kaikkien joukkueiden pelikirjoista, mutta Ramsin tapa tehdä tätä on sillä tavalla innovatiivinen, että sieltä löytyy hämäyksiä ja muita, Mika Laurila toteaa.

”Patriots pakottaa Goffin voittamaan pelin heittämällä”

Super Bowlissa Ramsin hyökkäys saa vastaansa Patriotsin puolustuksen, jonka tunnusmerkkeihin kuuluu miespuolustuksen runsas käyttäminen. Patriotsin puolustus varjostaa tiettyjä pelaajia yhdellä yhtä vastaan ja välillä kahdella yhtä vastaan. Avainpaloja tässä on liigan parhaimpiin kulmapuolustajiin kuuluva Stephone Gilmore. Patriotsin puolustus ei juhlinut runkosarjan tilastoissa, mutta tästä huolimatta Patriots eteni jälleen pudotuspeleihin kotiedulla ja puolustus on ollut hyvässä iskussa kauden tärkeimmissä peleissä.

– Vaikka Kansas City Chiefs teki AFC:n konfernssifinaalissa yli 30 pistettä ja peli meni jatkoajalle, Patriotsin puolustus onnistui niissä asioissa, joita he pyrkivät ottamaan pelistä pois. Esimerkiksi Travis Kelcen ja Tyreek Hillin kiinniotot.

– Sama haaste on myös Super Bowlissa. Miten heidän miespuolustuksensa onnistuu heittopelissä? Mika Laurila.

Vastustaja Ramsin puolustus tulvii Aaron Donaldin, Ndamukong Suhn ja Aqib Talibin kaltaisia supertähtiä, jollaiset loistavat poissaolollaan Patriotsin puolustuksessa. Patriotsin puolustus onkin ennen kaikkea valmentajavelho Bill Belichickin luomus.

– Belichick on tuttuun tapaan tutkinut varmasti kaikki mahdolliset variaatiot, mitä Sean McVay on kahden päävalmentajakautensa aikana käyttänyt. Mitä kuvioita tietyt pelaajat juoksevat. Ja Belichick valmistaa pelisuunnitelmansa sen mukaisesti, Mika Laurila muistuttaa.

– Oma aavistukseni on, että Patriots lähtee ensimmäisenä pelaamaan Ramsin juoksun pois. Pakottaa Jared Goffin voittamaan tämän pelin heittämällä ja ikään kuin kaataa koko sen paineen ensikertalaisen pelinrakentajan heittokädelle. Goff pelasi todella hyvin ja virheettömästi Saints-pelin loppuhetket ja tavallaan näytti, että hän nousi siinä pelissä pelaamaan isoissa otteluissa. Nyt Patriots haluaa testata, onnistuuko se uudestaan vielä pykälän korkeammalla tasolla, Mika Laurila arvioi.

Kuten todettua, Ramsin juoksuhyökkäyksen pysäyttäminen on kova tehtävä, jossa vastustajat ovat onnistuneet vaihtelevalla menestyksellä. Selostaja Laurila kehottaa kiinnittämään katseet kahteen asiaan.

– Miten Patriots puolustaa linjojen päätyihin tulevat juoksupelit, kun Todd Gurley juoksee sinne palloa? Ja miten he puolustavat keskelle kenttää tulevat pelit, joissa pallon kanssa jyrää eteenpäin C.J. Anderson?

Antaakseen Tom Bradyn johtamalle hyökkäykselleen mahdollisuuden kuudennen Super Bowl -voiton saavuttamiseen, Patriotsin puolustuksen pitää pystyä laittamaan Jared Goff paineen alle. Patriotsin kärkisäkittäjä on puolustuksen linjamies Trey Flowers, mutta muuten tämäkin aspekti perustuu Belichickin nerouteen ja vahvaan joukkuepelaamiseen.

– Belichick on näyttänyt tällä kaudella olevansa edelleen kiero kettu noiden puolustusten rakentamisessa. Sinne lähetetään eri paikoista pelinrakentajan kimppuun tiettyjä kavereita tukimiehistä ja jopa takamiehistä. Vähän liikkuvana pelinrakentajana Jared Goff on huomattavan heikoilla silloin, kun painetta tulee paljon ja hän on pakotettu pidempiin heittopeleihin, Mika Laurila muistuttaa.

Katse kolmansiin yrityksiin

Ramsin hyökkäys on McVayn alaisuudessa ollut erittäin hyvä keräämään jaardeja jo ensimmäisillä yrityksillä. Super Bowlissa avainkysymyksiä onkin Patriotsin kyky pitää Ramsin hyökkäys aisoissa niin, että se joutuu toistuvasti turvautumaan pitkiin kolmansiin yrityksiin 10 jaardin välietapin saavuttamiseksi.

– Seuraisin hyvin paljon sitä, kuinka paljon Ramsilla on matkaa uusiin yrityksiin kolmannella yrityksellä. Jos sitä on alle viisi jaardia, Rams on vahvoilla koska he voivat juosta, heittää, olla monipuolisia ja hämätä eri tavoilla. Jos sitä on kuusi jaardia tai enemmän, Patriots on vahvoilla, koska Goffin on pakko heittää palloa. Näissä tilanteissa Patriots on pystynyt saalistamaan syötönkatkoja tai pääsemään pelinrakentajaan kiinni ja heikentämään säkityksillä kenttäasemia, Mika Laurila päättää.

Super Bowl nähdään Suomessa Mika Laurilan selostamana suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplayssa sekä ilmaisessa Viafree-palvelussa maanantain vastaisena yönä klo 01.00 alkaen. Super Bowl -ennakkostudio alkaa sunnuntaina klo 23.30. Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat ovat katsottavissa ilmaiseksi perjantaista 1.2. klo 17.00 alkaen maanantaihin 4.2. klo 8.00 saakka. Lue lisää viasat.fi/open.