New England Patriots ja Los Angeles Rams kohtaavat maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattavassa amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlissa. Viasatin NFL-selostaja Mika Laurila listaa SuomiUrheilu.comin haastattelussa kummankin joukkueen aseet himoitun Lombardi-palkinnon saavuttamiseen.

Kolmatta vuotta perätysten Super Bowlissa esiintyvän New England Patriotsin 41-vuotias pelinrakentajalegenda Tom Brady on jenkkifutiksen suurimmalla näyttämöllä yhdeksättä kertaa urallaan. Kuudes Super Bowl -voitto nostaisi Bradyn yksinään kaikkein aikojen eniten Super Bowl -voittoja saavuttaneeksi pelaajaksi. Tällä hetkellä hän jakaa tuon ennätyksen Hall of Fame -linjamiehen Charles Haleyn kanssa.

– Kaikkihan lähtee edelleen Tom Bradysta. Ja tällä tarkoitan sitä, että Patriotsin koko hyökkäyssysteemissä on monta osa-aluetta, jotka on rakennettu nimenomaan sen ympärille, että Tom Brady ei enää sitäkään vähää kuin nuorempana tykkää tulla säkitetyksi. Loukkaantumisen riskit ovat tietysti suuremmat ja he myös tietävät, että Brady entistä enemmän luovuttaa pelin kesken jos tulee painetta, Mika Laurila arvioi.

Patriotsin hyökkäyksen linja on pelannut tähän mennessä äärimmäisen hyvät pudotuspelit, sillä Bradya ei ole pudotuspeleissä säkitetty kertaakaan.

– Tämä on iso tilasto. Siellä on sekä Chargersissa että Chiefsissä ollut vastassa aivan liigan parhaimpia säkittäjiä. Ja silti sinne ei ole tullut yhtään säkkiä.

Vaikean runkosarjan aikana moni oli valmis kyseenalaistamaan Bradyn nykykyvyt, mutta robottimaisella tehokkuudella toimiva pelinrakentaja

– Pelien ja muodostelmien tunnistamisen kannalta Tom Brady on äärimmäisen vahva. Vaikka heittokäsi ei enää olisi niin vahva kuin aikaisemmin eikä hän tykkää kauheasti kontakteista, niin muodostelmien tunnistamisesta hän tietää aina, mihin pallo kannattaa heittää tai mikä peli kannattaa juosta, Laurila muistuttaa.

Bradyn taistellessa ajan hammasta vastaan Patriots on myös panostanut paljon juoksupeliinsä. Laurila muistuttaa, että monet ihmettelivät viime kevään varaustilaisuudessa, kun Patriots käytti ensimmäisen kierroksen varausvuoronsa keskushyökkääjä Sony Micheliin.

– Nyt ei varmaan kukaan enää kysele, miksi Patriots varasi hänet. Michel on tehnyt viisi touchdownia kahdessa pudotuspelissä.

Patriotsin juoksupelin tehokkuus perustuu monipuoliseen keskushyökkääjäkalustoon ja Bradyn nerokkuuteen pelinlukijana. Michelin ryhmittyessä keskushyökkääjäksi Patriots juoksee palloa 80 prosenttia kerroista. Loistavana heittojen kiinniottajana tunnetun James Whiten ollessa keskushyökkääjän paikalla prosentti kääntyy suurin piirtein päinvastaiseksi.

– Jos puolustus pelaa liian aggressiivisesti juoksua tai heittoa, Brady tunnistaa sen ja käyttää tilanteen hyväkseen. Juoksupeleissä myös Rob Gronkowskin ja James Develinin loistavat blokkaajan taidot nousevat suureen arvon, Mika Laurila muistuttaa.

Edelman ja Gronkowski – keskustan tuholaiset

Laitahyökkääjistä suurta roolia on tarjolla jälleen kerran Julian Edelmanille, joka on erityisesti pudotuspeleissä ollut Patriotsille kullanarvoinen pelaaja. Patriotsin vuonna 2009 vasta seitsemännellä kierroksella varaama Edelman on pudotuspelin kaikkien aikojen kiinniottotilastossa toisena. Edellä on ainoastaan Hall of Fame -laitahyökkääjä Jerry Rice.

– Edelman on erityisen hyvä juoksemaan poikkikentän kuvioita ja varsinkin keskelle kenttää. Tässä tullaan jälleen Bradyn heittokäteen. Jenkkifutiksessa usein unohdetaan, että laitaan heitettäessä pelinrakentaja saattaa heittää 20 jaardia pidempiä heittoja, vaikka se ei menisi yhtään sen pidemmälle kuin lyhyellä heitolla keskelle. Brady on erittäin tarkka ja tehokas heitoissaan keskelle kenttää. Edelman on nero aistimaan tyhjät tilat keskellä kenttää eikä hän pelkää ottaa iskuja vastaan.

Heittopelissä Bradylla on käytössään myös yksi kaikkein aikojen parhaimmista sisemmistä laitahyökkääjistä. Paljon loukkaantumisista kärsinyt Rob Gronkowski pelaa sunnuntaina erittäin suurella todennäköisyydellä viimeisen ottelunsa NFL:ssä.

– Tämä kausi oli jo tilastojenkin valossa Gronkowskille vaisu. Viime vuonna Super Bowlissa Gronkowski otti yli 100 kiinniottojaardia ja teki kaksi touchdownia. Hän voi aivan hyvin tehdä sen saman tälläkin kertaa. Hän on fyysisesti edelleen erittäin vaikea puolustettava, tietyissä tilanteissa suorastaan mahdoton pidäteltävä. Varsinkin jos siellä on pienempikokoinen puolustaja Gronkowskia vastassa, Brady kyllä huomaa sen ja käyttää tilanteen hyödykseen,

Rams-puolustuksen vahvuus osuu Bradyn vastaavaan…

Ramsin puolustuksen parhaat aseet Patriotsin pysäyttämiseen ovat puolustuksen linja ja kulmapuolustajat. Suurin kysymysmerkki ovat tukimiehet ja safetyt. Ramsin puolustuslinja on erityisen vahva sen keskustassa, mikä voi auttaa neutralisoimaan yhtä Tom Bradyn suurimmista avuista.

– Jos paine tulee laidoilta, Brady uskaltaa aivan käsittämättömällä tavalla väistää sen paineen astumalla eteenpäin kohti muita puolustajia, koska hän tietää siinä edessä olevan linjan häntä suojaamassa. Hän ei välitä siitä, että ympärillä on tuhat kiloa lihaa.

– Nyt suurin paine tuleekin suoraan edestä Aaron Donaldin ja loistavat pudotuspelit pelanneen Ndamukong Suh’n toimesta. Donald on heistä todennäköisesti se, jota tuplataan. Se taas jättää Suh’n yksi vastaan yksi toista guardia vastaan, ja hän saattaa kyllä nautiskella siitä tilanteesta, Mika Laurila muistuttaa.

Ramsin toinen keskeinen ase heittopeliä vastaan ovat kulmapuolustajat Aqib Talib ja Marcus Peters, jotka ovat isoja hankintoja tälle kaudelle.

– Talibin paluu loukkaantumisen jälkeen on auttanut Ramsin puolustusta paljon ja näkynyt oikeastaan kaikissa tilastoissa. Petersiä vastaan taas on heitetty todella paljon, mutta hän on myös äärimmäisen ahnas tekemään syötönkatkoja, Laurila arvioi.

…Ja Patriotsin vahvuus Ramsin heikoimpaan kohtaan

Ramsin ongelma on ollut se, että jos vastustajan keskushyökkääjä on juoksupeleissä päässyt ohi puolustuksen linjasta, pienikokoiset tukimiehet Mark Barron ja Cory Littleton eivät ole pystyneet pysäyttämään juoksua ja vastustajat ovat saaneet kasaan suuren määrän jaardeja.

– Kuten sanottua, Patriotsin hyökkäykseen vahvuudet ovat juuri tuossa keskustassa. Ramsin tukimiehillä ja takamiehillä, John Johnson etunenässä, on Super Bowlissa kova haaste sekä Patriotsin fyysisen juoksupelin pysäyttämisessä että Gronkowskille, Edelmanille ja Whitelle tulevien heittopelien puolustamisessa. Tässä Ramsin puolustuksen vaikeudet saattavat näkyä, koska vastustajan avut osuvat juuri sinne heidän heikoimpaan kohtaansa, Mika Laurila päättää.

Super Bowl nähdään Suomessa Mika Laurilan selostamana suorana lähetyksenä Viasat Urheilu -kanavalla ja Viaplayssa sekä ilmaisessa Viafree-palvelussa maanantain vastaisena yönä klo 01.00 alkaen. Super Bowl -ennakkostudio alkaa sunnuntaina klo 23.30. Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat ovat katsottavissa ilmaiseksi perjantaista 1.2. klo 17.00 alkaen maanantaihin 4.2. klo 8.00 saakka. Lue lisää viasat.fi/open.