Suomen Hiihtoliitto ottaa vastaan Protect Our Winters (POW) Finland -ilmastojärjestön urheilijalähettiläs Martti Jylhän viikko sitten Imatran SM-kisoissa 1.-3.2.2019 heittämän ilmastohaasteen. Hiihtoliitto vastaa haasteeseen haastamalla yhteistyökumppaninsa tukemaan soiden ennallistamistyötä Suomessa. Soiden ennallistaminen on tehokas keino sitoa hiilidioksidia ilmakehästä ja hillitä ilmastonmuutosta. Tavoitteena on aluksi saada aikaan oma ”hiihtosuo”, jonka ennallistamista hiihtäjät voivat tukea Suomen luonnonsuojeluliiton ylläpitämän Hiilipörssin kautta.

– Hiihtoliitto otti haasteen vastaan Imatran SM-kisoissa viikko sitten ja lupasimme ryhtyä toimeen mahdollisimman pian. Salpausselän kisojen alla lähetimme haasteen yhteistyökumppaneillemme, jotka voisivat lähteä tukemaan hiihtäjiä hiihtolajien tulevaisuuden kannalta elintärkeässä ilmastotyössä. Oli hienoa huomata, että vastaanotto yritysrintamalla oli innostunut. Ensimmäisinä hanketta lähtevät tukemaan St1 ja Halti, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Ilmastonmuutos uhkaa talviurheilumahdollisuuksia monien talviurheilulle suotuisien alueiden lämmetessä jopa kaksinkertaista vauhtia globaaliin keskiarvoon verrattuna. Mikäli ilmastoa lämmittävien päästöjen syntymistä ei saada kuriin, lyhenevät talvet entisestään ja lunta joudutaan etsimään yhä pohjoisemmilta alueilta. Tämän vuoksi on saatava käyttöön kaikki keinot torjua ilmastonmuutosta, niin päästövähenemät kuin hiiltä sitovat hiilinielutkin.

– Otimme ilman muuta St1:llä haasteen vastaan, sillä nykyisillä toimenpiteillä ei ilmastonmuutosta voida pysäyttää. Nykyisten keinojen lisäksi on välttämätöntä luoda uusia hiilinieluja nopealla aikataululla, jotta jo nyt ilmakehässä olevaa hiiltä voidaan sitoa. Kaikkia toimenpiteitä tarvitaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja siten myös talvien suojelemiseksi, ja on todella hienoa, että tärkeä haaste on lähtenyt liikkeelle hiihtoyhteisössä. St1 on puhunut voimakkaasti hiilinielujen puolesta jo pitkään ja tutkimme erilaisia mahdollisuuksia hiilensidontaan. Meillä on mm. käynnissä Marokossa tutkimusprojekti, jossa selvitetään eri puulajien hiilensidontakykyä metsittämällä, kertoo St1 Oy:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen.

POW, Hiihtoliitto sekä hankkeen takana olevat ilmastoaktiivit viestivät kampanjasta Salpausselän kisojen urheilijoille. Kansainväliset urheilijat suomalaisten tapaan haastatetaan kirjoittamaan nimensä suurtauluvetoomukseen kisojen aikana ja näin sitoutumaan myös omalta osaltaan ottamaan kantaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Tavoitteena on jatkaa keskustelua ja toimenpiteitä aktiivisesti asian edistämiseksi tästä eteenpäin.

Lähde: Hiihtoliiton tiedote